Παραιτήθηκε ο υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ιράκ, Καρίμ Ουαχίντ, μετά από διαδηλώσεις που προκλήθηκαν λόγω διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

Ο Ιρακινός Υπουργός έγινε στόχος των διαδηλωτών στις πόλεις Νασιρίγια και Βασόρα. Οι διαδηλωτές τον κατηγορούσαν, ότι ευθύνεται για τις πολύωρες καθημερινές διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Ο Καρίμ Ουαχίντ δήλωσε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Iraqiya, ότι παραιτείται λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την ηλεκτροδότηση της χώρας, επτά χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή.

Ο παραιτηθείς υπουργός ανέλαβε έτσι την πολιτική ευθύνη και υπέκυψε στις πιέσεις που ασκούσαν οι διαδηλωτές, την ώρα που οι πολιτικοί ηγέτες έχουν εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, τρεις μήνες μετά τις εκλογές.

Νωρίτερα η ιρακινή τηλεόραση, επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Ηλεκτρικής Ενέργειας, είχε αναφέρει ότι για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ευθύνεται το Ιράν, που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές προβλέπονται σε συμφωνία για την παροχή 250 μεγαβάτ στο ιρακινό δίκτυο.

Η ιρακινή πλευρά υποστηρίζει, ότι το Ιράν είχε δεσμευτεί να μεταφέρει 250 μεγαβάτ ηλεκτρικού ρεύματος από την ιρανική επαρχία Κερμανσάχ προς τη γειτονική ιρακινή επαρχία Ντιγιάλα.

Ωστόσο, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες αυτής της διακρατικής συμφωνίας, ούτε έχουν γίνει αναφορές στα πιθανά κίνητρα για την αθέτηση των υποχρεώσεων που -κατά τους Ιρακινούς- έχει αναλάβει το Ιράν.