Ο κινέζος καλλιτέχνης Άι Γουέι Γουέι γυρίζει εδώ και μήνες ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τις προσφυγικές κρίσεις που συγκλονίζουν πολλές περιοχές του πλανήτη και δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τη Λωρίδα της Γάζας, όπως εξήγησε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Την εβδομάδα που οι αστέρες της μεγάλης οθόνης παρελαύνουν στις Κάννες, ο Άι Γουέι Γουέι μετέβη διακριτικά χθες στην περιοχή όπου στοιβάζονται σχεδόν 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι οι οποίοι έχουν βιώσει 3 πολέμους σε διάστημα 4 ετών, ενώ αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του ισραηλινού αποκλεισμού, αλλά και την έλλειψη νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Ελάχιστοι είναι οι διάσημοι καλλιτέχνες που έχουν επισκεφτεί τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο καλλιτέχνης, ηλικίας 58 ετών, δηλώνει ότι έπρεπε να κάνει αυτήν την επίσκεψη αν και, όπως παραδέχεται ο ίδιος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, έχει «λίγο καθυστερήσει».

Ένας αεικίνητος καλλιτέχνης, ζωγράφος και γλύπτης πραγματοποιεί ένα ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες, «μια ταινία που θα διανεμηθεί παγκοσμίως».

«Επισκεφθήκαμε πολλές περιοχές, καταυλισμούς, μιλήσαμε με πολλούς ανθρώπους» στην Ελλάδα, την Ιορδανία και τον Λίβανο, υπογράμμισε ο ίδιος. Το προσφυγικό ζήτημα «αποτελεί κομμάτι της ζωής μας», εξήγησε ο δημιουργός.

Γιατί δεν είχε επισκεφθεί τη Γάζα; Εκ των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων της, περισσότεροι από 1,2 εκατ. είναι πρόσφυγες οι συνθήκες ζωής των οποίων δεν έχουν σταματήσει να επιδεινώνονται τα τελευταία 10 έτη, σύμφωνα με την Υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). Το 80% του πληθυσμού εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια.

Η Γάζα είναι «μια περιοχή πολύ, πολύ σημαντική για να καταγράψει κανείς» την καθημερινότητα λόγω των διαστάσεων που έχει λάβει το πρόβλημα και της περιπλοκότητας του πολιτικού πλαισίου, τόνισε ο κινέζος καλλιτέχνης.

Πριν από εκείνον ένας άλλος καλλιτέχνης, ο Μπάνκσι, είχε εισέλθει παράνομα στις αρχές του 2015 και είχε ζωγραφίσει τα χαλάσματα με γκράφιτι πολιτικού περιεχομένου.

Ο Άι Γουέι Γουέι, που εξέτισε ποινή φυλάκισης 81 ημερών το 2011 στην Κίνα, ζήτησε κι έλαβε την άδεια από το Ισραήλ να εισέλθει στη Γάζα.

Ο ίδιος ανήρτησε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μία φωτογραφία του πολύτιμου για τους κατοίκους σουσαμιού, όπως επίσης και μία από τους τερματικούς σταθμούς όπου αποθηκεύεται το τσιμέντο και ο χάλυβας με προορισμό τη Γάζα.

Ο Άι επισκέφθηκε τον καταυλισμό Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα του θυλακίου, συναντήθηκε με Παλαιστίνιους οι κατοικίες των οποίων είχαν πληγεί από τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2014 με το Ισραήλ. Στο νότιο τμήμα, συναντήθηκε στη Ράφα με Παλαιστίνιους που αναζητούν τρόπους να περάσουν στην Αίγυπτο.

Στην πόλη της Γάζας πόζαρε στο πλευρό νέων όπως τη Μόνα Καραάζ, φοιτήτρια, που θέλει να φύγει, «να πάει στη Γερμανία ή σε οποιοδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Θα μπορούσα να γίνω επιστήμονας εκεί».

«Ελπίζω ότι ο δημιουργός Άι Γουέι Γουέι θα μεταδώσει το μήνυμά μας στον υπόλοιπο κόσμο».

Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Μετανάστευσης, περισσότεροι από 6.000 Παλαιστίνιοι αποβιβάστηκαν στις ελληνικές ακτές το 2015.

«Μεταξύ των μαζικών προσφυγικών ροών, η παλαιστινιακή κρίση είναι το αόρατο κομμάτι της» δήλωσε ο Κρις Γκάνες, εκπρόσωπος τύπου της UNRWA.

Ο Άι Γουέι Γουέι απευθύνει έκκληση στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς να συνυπάρξουν. «Διανύουμε τον 21ο αιώνα. Πρέπει να αποδεχθούμε ότι όλες τα ανθρώπινα όντα είναι ίσα», υπογράμμισε. «Η ανθρωπιά είναι το μόνο πράγμα που διαθέτουμε».