Οι καναδικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στην αποστολή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη όσο συνεχίζεται, δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ στο Παρίσι.

Ο Χάρπερ συμμετείχε στη σύνοδο των «Φίλων της Λιβύης» στη Γαλλία όπου συναντήθηκε με άλλους ηγέτες και με ηγετικά στελέχη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης και έλαβε μέρος στις συζητήσεις σχετικά με το τι θα επακολουθήσει στη χώρα και τι θα χρειαστεί για την ανοικοδόμηση της.

Η νέα κυβέρνηση της Λιβύης αναμένεται να διοργανώσει δημοκρατικές εκλογές σε περίπου 18 μήνες.

Ο Καναδάς συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ από τον Μάρτιο και έχει ήδη αποφασίσει να συνεχίσει τη συμμετοχή του σε αυτή μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Συντηρητικοί βουλευτές έλεγαν ως αυτή την εβδομάδα πάντως πως είναι νωρίς να αποφασισθεί τι είδους βοήθεια θα παρασχεθεί στη Λιβύη.

«Ο Καναδάς θα είναι ένα μέρος της στρατιωτικής αποστολής μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Χάρπερ.

Ο Καναδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι ο Καναδάς προχώρησε σε άρση των κυρώσεων που επέβαλε σε βάρος της Λιβύης. Αυτό σημαίνει πως οι καναδικές επιχειρήσεις μπορούν πλέον να αρχίσουν εκ νέου επιχειρηματική δραστηριότητα συνεργαζόμενες με Λιβυκές εταιρείες που δεν είναι κρατικές, ενώ το νέο προσωπικό της λιβυκής πρεσβείας στην Οτάβα, μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς της χώρας στον Καναδά.

Η απόφαση αυτή συνοδεύτηκε παράλληλα από την αποδέσμευση περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά από τα περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολαρίων Καναδά των Λιβυκών πόρων στον Καναδά, επισήμανε καναδή αξιωματούχος.