Μονομερή κατάπαυση ανακοίνωσε το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το διαψεύδουν οι Αρμένιοι που υποστηρίζουν πως οι μάχες συνεχίζονται


ΚΟΣΜΟΣ
23:26
03/04/2016
Μονομερή κατάπαυση ανακοίνωσε το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
loading

Το Αζερμπαϊτζάν κήρυξε σήμερα το πρωί μια «κατάπαυση του πυρός μονομερή», αλλά υπό όρους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου χθες και προχθές σημειώθηκαν οι πιο φονικές συγκρούσεις από το τέλος του πολέμου το 1994, όμως σύμφωνα με το Γερεβάν οι μάχες συνεχίζονται.

Η κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε από το Μπακού -το οποίο υποστηρίζει ότι την Παρασκευή και το Σάββατο ανακατέλαβε πολλές στρατηγικής σημασίας θέσεις- συνδεόταν εξάλλου με προϋποθέσεις, καθώς οι Αζέροι προειδοποίησαν πως αν οι αρμενικές δυνάμεις δεν σταματήσουν τις «προκλήσεις τους», το Αζερμπαϊτζάν «θα απελευθερώσει όλα τα κατεχόμενα από τους Αρμενίους εδάφη».

Το Μπακού δήλωσε επίσης αποφασισμένο να «ενισχύσει» τις στρατηγικής σημασίας θέσεις που «απελευθέρωσε». Και διέψευσε ότι οι αυτονομιστικές δυνάμεις του Καραμπάχ (δυτικό Αζερμπαϊτζάν) ανακατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας ύψωμα Λαλα-Τέπε, όπως ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί.

Οι αρμένιοι αυτονομιστές, με την υποστήριξη του Γερεβάν, πήραν τον έλεγχο αυτού του θυλάκου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έπειτα από έναν πόλεμο που προκάλεσε 30.000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως Αζέρους. Ο θύλακος του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατοικείται πλέον κυρίως από Αρμενίους.

Παρά την υπογραφή το 1994 μιας κατάπαυσης του πυρός, δεν έχει υπογραφεί συνθήκη ειρήνης και, έπειτα από χρόνια σχετικής ηρεμίας, η περιοχή γνώρισε τους τελευταίους μήνες μια σαφή κλιμάκωση των αψιμαχιών. Το Γερεβάν διατύπωσε στα τέλη Δεκεμβρίου την εκτίμηση ότι η περιοχή έχει επιστρέψει στον «πόλεμο».

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει