Βλέμμα τρομαγμένο, αίμα και σκόνη, σκισμένα ρούχα, συντρίμμια και σπασμένα γυαλιά τριγύρω… Είναι το καρέ που χθες έκανε το γύρο του διαδικτύου και των μίντια, λεπτά μετά την αιματηρή έκρηξη στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών στο Ζάβεντεμ με δεκάδες νεκρούς.

Μέσα σε λίγες ώρες το πορτραίτο αυτής της τρομαγμένης γυναίκας, έγινε η «εικόνα» των τρομοκρατικών επιθέσεων της 22ης Μαρτίου, στην πρωτεύουσα του Βελγίου. Η φωτογραφία, απαθανατίστηκε από την Ketevan Kardava, που εργάζεται ως ειδική ανταποκρίτρια σε ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Γεωργίας και που η εικόνα της δημοσιεύτηκε και μεταδόθηκε από το σύνολο των μίντια σε όλο τον κόσμο – κοσμεί και την πρώτη σελίδα των New York Times.

Η Kardava θα ταξίδευε για Γενεύη προκειμένου να καλύψει τις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της χώρας της, όταν σημειώθηκαν οι πρώτες εκρήξεις στο αεροδρόμιο. «Πόρτες και παράθυρα εκτοξεύονταν παντού. Παντού υπήρχε σκόνη και καπνός», λέει η δημοσιογράφος στο TIME. «Γύρω μου υπήρχαν δεκάδες άνθρωποι ακρωτηριασμένοι, κείτονταν μέσα στα αίματα», συμπληρώνει. Η πρώτη της κίνηση, ήταν να κοιτάξει κάτω, στα δικά της άκρα. «Δε μπορούσα να πιστέψω ότι είχα τα πόδια μου. Βρισκόμουν σε κατάσταση σοκ».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΚΡΗΞΗ

Έπειτα από μερικές στιγμές, σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη κατά την οποία επικράτησε πανικός. «Ήθελα να τρέξω σε ασφαλή σημείο», λέει. «Αλλά ήθελα επίσης να βγάλω και φωτογραφίες. Ως δημοσιογράφος, ήταν καθήκον μου να βγάλω φωτογραφίες και να δείξω στον κόσμο τι είχε συμβεί…».

Η πρώτη εικόνα που τράβηξε η Kardava ήταν η γυναίκα με το κίτρινο σακάκι. «Βρισκόταν σε σοκ, είχε μείνει άφωνη. Δεν έκλεγε, απλά κοιτούσε γύρω της με τρόμο», σημειώνει και συμπληρώνει ότι δεν ζήτησε να μάθει το όνομά της…