Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους το 2011 στη Νορβηγία -στην πλειονότητά τους εφήβους- δήλωσε σήμερα ότι θα μάχεται για τον εθνικοσοσιαλισμό «μέχρι να πεθάνει», κατά τη διάρκεια της δίκης του που εκδικάζει την προσφυγή του κατά του κράτους για τις συνθήκες κράτησής του.

Ο 37χρονος κρατούμενος, που κατηγορεί τη Νορβηγία για «απάνθρωπη» και «εξευτελιστική» μεταχείριση σε βάρος του, δηλώνει επίσης ότι «το κράτος επιδιώκει να τον σκοτώσει» με τη συνέχιση της φυλάκισής του σε κελί απομόνωσης εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.

«Είμαι εθνικοσοσιαλιστής από τότε που είμαι 12 χρονών», δήλωσε διευκρινίζοντας ότι είχε κρύψει σκόπιμα τις πεποιθήσεις του αυτές μέχρι το 2014. «Πολεμώ για τον εθνικοσοσιαλισμό εδώ και 25 χρόνια και θα πολεμώ γι αυτόν μέχρι να πεθάνω», πρόσθεσε αναγιγνώσκοντας γραπτή παρέμβασή του.

«Εδώ και πέντε χρόνια το κράτος επιδιώκει να με σκοτώσει, φυλακίζοντάς με σε κελί απομόνωσης», κατηγόρησε ο Μπρέιβικ. «Δεν πιστεύω ότι πολλοί θα είχαν καταφέρει να επιβιώσουν για τόσο διάστημα όσο εγώ». Τόνισε ότι το νορβηγικό κράτος τον αντιμετώπισε «σαν ζώο» και τον «ώθησε στην αυτοκτονία».

Δηλώνοντας ότι πολεμά την πολυπολιτισμικότητα, ο Μπρέιβκ σκότωσε 77 ανθρώπους στις 22 Ιουλίου του 2011, τους οκτώ πυροδοτώντας βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο και τους άλλους 69 ανοίγοντας πυρ σε θερινή κατασκήνωση.

Επί μια και πλέον ώρα, παρακολουθούσε σχεδόν 600 εφήβους παγιδευμένους στο νησί Ουτόγια, και τρομοκρατημένους, αποτελειώνοντας τα περισσότερα θύματά του με μια σφαίρα στο κεφάλι. Στη συνέχεια συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση.