«Για να σώσουμε την Σένγκεν πρέπει να ξεπεράσουμε βαθμιαία το Δουβλίνο», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι στην εφημερίδα Ιλ Σόλε 24 Ωρε.

«Η απόφαση να προορισθούν κονδύλια για την στήριξη και την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης αντανακλά την επίγνωση ότι οι χώρες πρώτης εισόδου των προσφύγων δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνες τους την κατάσταση», πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας «αύριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να καταστήσουν πιο διαχειρίσιμη την κατάσταση των βαλκανικών ροών, μειώνοντας τον όγκο τους με την συνεργασία του Λιβάνου, της Ιορδανίας και της Τουρκίας και στοιχηματίζοντας στην κατάπαυση του πυρός στην Συρία «.

«Η όλη αυτή πρόκληση έχει ως στόχο να μην ακυρωθεί η προσπάθεια από μονομερείς κινήσεις που θα μετέτρεπαν τους πιο εντατικούς ελέγχους της παρούσας φάσης σε πραγματικό κλείσιμο των συνόρων. Αν αυτό συμβεί θα θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες διαχείρισης του φαινομένου και θα αποσυνθέσει τον μηχανισμό ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών» καταλήγει ο Πάολο Τζεντιλόνι.