Λίγες μέρες πριν την 10η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάνει λόγο για το φόβο ενός νέου χτυπήματος όχι, όμως μαζικά και καλά οργανωμένου, αλλά προερχόμενοι από ένα άτομο, ένα «μοναχικό λύκο», όπως ήταν ο Μπρέιβικ στο μακελειό της Νορβηγίας.

«Το πιο πιθανό σενάριο κατά του οποίου πρέπει να προφυλαχτούμε είναι μια επιχείρηση από έναν μοναχικό λύκο και όχι μια μαζική και καλά συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN στο πλαίσιο της περιοδείας του σε τρεις πολιτείες της χώρας.

Πρέπει τουλάχιστον να είμαστε σε επαγρύπνηση. Στο εξής δεν μειώνουμε ποτέ τη φρούρηση, αυτό είναι στην ίδια τη φύση της αποστολής μας», τόνισε και ζήτησε να ληφθούν «πολύ ενισχυμένα» μέτρα ασφαλείας και να υπάρχει «αυξημένη επαγρύπνηση», ενώ πλησιάζει η 11η Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «εξετάζουν πιθανούς κινδύνους σε μόνιμη βάση» σχετικά με το ενδεχόμενο επιθέσεων ως απάντηση στην αμερικανική επιδρομή στο Πακιστάν κατά την οποία σκοτώθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

Σύμφωνα με τον Ομπάμα οι εκστρατείες που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ έκαναν την Αλ Κάιντα μια «πιο εύθραυστη οργάνωση, με δυνατότητες αρκετές λιγότερες σε σχέση με αυτές που διέθετε πριν από δύο ή τρία χρόνια».

Ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε τη Δευτέρα μια περιοδεία με πούλμαν στις Μινεσότα, Αϊόβα και Ιλινόι, προκειμένου να ενισχύσει την εικόνα του, 15 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.