Το τελευταίο διάστημα παίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  βίντεο με τον ηθοποιό Terry Crews να παραδέχεται ότι είναι εθισμένος στο πορνό. Το BBC, μετά και την ωμή αυτή εξομολόγηση του 47χρονου Αμερικανού, αναρωτιέται: «αλήθεια, το πορνό είναι εθιστικό;»,

Στα τρία βίντεο που ανέβασε ο Crews στο κανάλι στο YouTube, Dirty Little Secrets, παραδέχεται ότι ο εθισμός του άρχισε όταν ήταν μόλις 12 ετών. Ο 47χρονος που υπήρξε κατά το παρελθόν αθλητής στο αμερικανικό ποδόσφαιρο, εξομολογείται ότι περνούσε ατελείωτες ώρες βλέποντας ερωτικές ταινίες.

«Η πορνογραφία, μου κατέστρεψε τη ζωή με πολλούς τρόπους», λέει. «Αν όλη μέρα και όλο το βράδυ είσαι κολλημένος στην οθόνη, τότε έχεις πρόβλημα», συμπληρώνει. Όπως σημείωσε, ο εθισμός του του κόστισε τη σχέση του με τη σύζυγό του, την γκλόσπελ τραγουδίστρια Rebecca King-Crews, η οποία για ένα διάστημα απομακρύνθηκε από τη σχέση τους. Αυτή η εξομολόγηση, συγκίνησε πολλούς χρήστες που στάθηκαν  στο πλευρό του γνωστού ηθοποιού.

Άλλοι μάλιστα, μοιράστηκαν τις ιστορίες τους για τον δικό τους εθισμό στις ταινίες αυστηρά ακατάλληλες για ανηλίκους. «Παλεύω με το πορνό για χρόνια, για ΧΡΟΝΙΑ. Είμαι ευγνώμων σήμερα που μπορώ να πω ότι έχω μείνει ”καθαρός” για αρκετό καιρό τώρα», λέει ένας.

Εντούτοις, αναρωτιέται το BBC, η όλη ιδέα του εθισμού στην πορνογραφία είναι αμφιλεγόμενη. Δεν είναι μια διαταραχή που βρίσκεται στη λίστα του Diagnostic and Statistical Manual, τη «Βίβλο» των ψυχιάτρων που εκδόθηκε από την American Psychiatric Association.

Πολλοί ειδικοί λένε ότι ο εγκέφαλος εκείνων που παρακολουθούν πορνό, δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί, για παράδειγμα ο εγκέφαλος ενός ναρκομανούς αν και τα στοιχεία είναι κάπως αντιφατικά. Σε μια μελέτη που εκπόνησε το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, οι ερευνητές εξέτασαν με τομογράφους τον εγκέφαλο 19 ανθρώπων που παρακολουθούσαν πορνό και διαπίστωσαν ότι ενεργοποιήθηκαν τα ίδια κέντα του εγκεφάλου όπως και σε έναν εξαρτημένο με ουσίες.  Η Nicole Prause από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, λέει ότι το πορνό δε θα πρέπει να συνδέεται με τους εθισμούς σε ναρκωτικά και αλκοόλ.

«Στην περίπτωση του εθισμού στο πορνό, ο εγκέφαλος μοιάζει παρόμοιος με αυτόν ενός άλλου εθισμού, αλλά στην συνέχεια αποκλίνει…». Σύμφωνα με την ίδια, το πορνό δεν είναι εθιστικό και ότι η θεραπεία ως εθισμό, μπορεί να είναι αντιπαραγωγική.

Αλλά το να λέει κάποιος ότι το πορνό δεν είναι εθιστικό, δεν παρηγορεί επ’ ουδενί όσους μιλούν ανοιχτά για την εξάρτησή τους στις ερωτικές ταινίες. Για παράδειγμα, ο Tom (όχι το πραγματικό του όνομα), εξομολογείται ότι ο εθισμός του ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία και πλέον έχει βλάψει το γάμο του. «Πιθανότατα να έχετε ακούσει ότι το πορνό είναι καλό αλλά δε συγκρίνεται με το αληθινό. Όταν όμως είναι εξαρτημένος, τότε ισχύει το αντίθετο. Το σεξ είναι καλό, αλλά δε συγκρίνεται με το πορνό»…