Σαράντα μέρες βρίσκονται μέσα στο εθνικό κέντρο προστασίας της άγριας ζωής -Malheur National Wildlife Refuge- στο Όρεγκον αντικυβερνητικοί ένοπλοι ακτιβιστές. Σήμερα οι ομοσπονδιακοί πράκτορες στις ΗΠΑ πλησίασαν τους 4 εναπομείναντες ενόπλους και σύμφωνα με την ανακοίνωση του FBI δεν έχει γίνει ανταλλαγή πυροβολισμών, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της κατάληψης χωρίς τη χρήση βίας συνεχίζονται.

Στους τέσσερις ακτιβιστές έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, μαζί με άλλους δώδεκα που έχουν συλληφθεί, για συνωμοσία παρεμπόδισης των ομοσπονδιακών αρχών, στη διάρκεια των επεισοδίων που έγιναν στο πάρκο.

Αιτία για την κατάληψη του πάρκου στις 2 Ιανουαρίου στάθηκε η επιστροφή στη φυλακή δύο ιδιοκτητών ράντσων από το Όρεγκον, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι άναψαν φωτιές που επεκτάθηκαν σε ομοσπονδιακή περιουσία, γύρω από το καταφύγιο.

Η κατάληψη του πάρκου πήρε τη μορφή διαμαρτυρίας κατά του ελέγχου από τις ομοσπονδιακές αρχές, εκτάσεων εμβαδού εκατομμυρίων στρεμμάτων στις δυτικές περιοχές των ΗΠΑ, υπό την καθοδήγηση του Άμον Μπάντι. Ο Μπάντι μαζί με 10 άλλους συνελήφθησαν στο Όρεγκον τον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια συμπλοκής με το FBI, αλλά και την πολιτειακή αστυνομία κατά την οποία, ο εκπρόσωπος της ομάδας Ρόμπερτ Φίνικαμ, πυροβολήθηκε θανάσιμα. Ο 12ος της ομάδας παραδόθηκε στην αστυνομία στην Αριζόνα.

Οι πράκτορες του FBI κινήθηκαν προς τους τέσσερις καταληψίες, όταν ένας από αυτούς οδήγησε όχημα 4×4 έξω από τα οδοφράγματα που έχουν στήσει εντός του πάρκου. Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον οδηγό, ο οποίος επιτάχυνε και επέστρεψε στα οδοφράγματα, μετά από προσπάθεια σύλληψης των υπόλοιπων τριών, στο χώρο των οδοφραγμάτων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.