Ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Χασάν Αλ Μπασίρ άνοιξε τα σύνορα της χώρας του με το Νότιο Σουδάν για πρώτη φορά από την απόσχιση του νότου το 2011, είπε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA χθες.

«Ο πρόεδρος Ομάρ Αλ Μπασίρ εξέδωσε απόφαση σήμερα (Τετάρτη) διατάζοντας το άνοιγμα των συνόρων με το κράτος του Νότιου Σουδάν και διέταξε τις σχετικές αρχές να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης αυτής επί τόπου», ανέφερε το SUNA.

Τα σύνορα είχαν κλείσει μετά την απόσχιση του νότου μετά από έναν μακροχρόνιο εμφύλιο. Κατά την απόσχιση, ο νότος πήρε στην κυριαρχία του δύο τρίτα της παραγωγής πετρελαίου της χώρας. Σύμφωνα με τα την υπηρεσία πληροφοριών για θέματα ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, τα αποθέματα που ελέγχει το Νότιο Σουδάν υπολογίζονται γύρω στα 5 δισεκατομμύρια αποδεδειγμένα βαρέλια αποθεμάτων.

Το Χαρτούμ κατηγορεί την Τζούμπα, πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, ότι υποστηρίζει την εξέγερση στην περιοχή της Νταρφούρ και μια ξεχωριστή αλλά συνδεδεμένη επανάσταση στον Γαλάζιο Νείλο και το Νότιο Κορντοφάν. Το Νότιο Σουδάν αρνείται τις κατηγορίες.

Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιρ είχε ανακοινώσει τη Τρίτη – αναπάντεχα και μονομερώς – την ομαλοποίηση των σχέσεων, σε απάντηση της συμφωνίας του Μπασίρ την περασμένη εβδομάδα να μειώσει τα τέλη μεταφοράς για το πετρέλαιο του Νότιου Σουδάν που περνάει στη χώρα του μέσω αγωγών καθ’ οδόν για την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες από το 2011, καθώς διαφωνούν για τα σύνορα και το καθεστώς αρκετών περιοχών, τις οποίες διεκδικούν αμφότερες. Και οι δύο χώρες κατηγορούν η μία την άλλη ότι υποστηρίζουν ένοπλες εξεγέρσεις εναντίον των κυβερνήσεών τους.