Σχεδόν το 90% των Ισλανδών πίστευε στη θρησκεία πριν από είκοσι χρόνια. Σήμερα αυτό το ποσοστό έχει πέσει κάτω από το 50%. Η Ισλανδία είναι οι χώρα με τους περισσότερους άθεους στην Ευρώπη και ο αριθμός τους αυξάνεται, σύμφωνα με έρευνα της Gallup International και του  WI Network of Market Research.

Διεθνώς, όπως αναφέρει η εφημερίδα Independent, οι νέοι κάτω των 34 ετών τείνουν να είναι πιο θρήσκοι από τους μεγαλύτερους, ειδικά στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή όπου 8 στους δέκα θεωρούν τους εαυτούς τους θρήσκους.

«Η εκκοσμίκευση στην Ισλανδία έγινε πολύ γρήγορα, ειδικά στους νέους», αναφέρει ο Bjarni Jonsson, διευθυντής της αθεϊστικής ΜΚΟ Icelandic Ethical Humanist Association.

«Με τα αυξανόμενα επίπεδα εκπαίδευσης και τη διεύρυνση της σκέψης, η αλλαγή μπορεί να συμβεί γρήγορα», προσθέτει.

Η Solveig Anna Boasdottir, καθηγήτρια στη Σχολή Θεολογίας και Θρησκευτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, συμφωνεί πως η επιστημονική πρόοδος άλλαξε τις θρησκευτικές αντιλήψεις στη χώρα. Επισημαίνει πάντως πως περίπου τέσσερις στους δέκα νέους στη χώρα ακόμα δηλώνουν χριστιανοί παρότι κανείς από αυτούς τους τέσσερις δεν πιστεύει πως ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο.