«H δομή της Ευρώπης πρέπει να μείνει σταθερή, δεν μπορούν να υπάρξουν κάποια κομμάτια Ευρώπης εκτός και κάποια άλλα εντός, διότι αυτό θα ήταν και η αρχή της θρυμματισμού της», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, κατά την άφιξή του στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία πραγματοποιείται στο Άμστερνταμ.

«Θα δούμε τι θα σταθεί ικανή να κάνει, η Ευρώπη, τώρα που βρίσκεται στο καθοριστικό αυτό σταυροδρόμι, αν θα προχωρήσει ή θα οπισθοδρομήσει. Αν μείνουμε ακίνητοι δεν έχουμε καμία πιθανότητα να εγγυηθούμε την ενίσχυση του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», πρόσθεσε ο Αλφάνο, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο Ιταλός υπουργός τόνισε ότι «η χώρα του έχει μια σαφώς ξεκάθαρη στάση σε ότι αφορά την Συνθήκη του Σέγκεν: πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης». «Με τον τρόπο αυτό-ολοκλήρωσε ο Αλφάνο- θα σώσουμε, στο εσωτερικό της Ένωσης, το δικαίωμα στην ελεύθερη διέλευση, η οποία, ακριβώς, εκτός από ελεύθερη θα είναι και ασφαλής».