Το αντισυστημικό ιταλικό πολιτικό κόμμα Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) κάλεσε ένα στέλεχος του να παραιτηθεί από τη θέση της δημάρχου ενός προαστίου της Νάπολης, μετά την αποκάλυψη που έγινε στο πλαίσιο έρευνας της αστυνομίας ότι η τοπική συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος την υποστήριξε.

Το σκάνδαλο προκαλεί αμηχανία στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Ιταλίας, το οποίο προβάλλει από ιδρύσεώς την εικόνα του άφθαρτου και αδιάφθορου πολιτικού σχήματος που διαχωρίζεται από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς που έχουν πλήξει τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας.

Η Ρόζα Καπούτσο, η δήμαρχος του Κουάρτο, ενός προαστίου της Νάπολης, δεν αντιμετωπίζει έρευνα ποινικού χαρακτήρα και η ίδια τόνισε πως δεν θεωρεί ότι έκανε κάτι αξιόμεμπτο. Η ίδια ανέφερε πως «εξετάζει» την έκκληση της ηγετικής ομάδας του M5S να παραιτηθεί από το αξίωμα της δημάρχου.

Παρότι το Κουάρτο έχει 40.000 κατοίκους, η υπόθεση ενδέχεται να έχει συνέπειες σε εθνικό επίπεδο, ενόψει των δημοτικών εκλογών της άνοιξης στις μεγαλύτερες πόλεις της Ιταλίας—τη Ρώμη, το Μιλάνο και τη Νάπολη.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι κατηγόρησε το Κίνημα Πέντε Αστέρων για υποκρισία αναφερόμενο στις επιθέσεις του εναντίον των άλλων κομμάτων για ευνοιοκρατία και μοιάζει να ελπίζει ότι το σκάνδαλο θα συμβάλει να ανασχεθεί η καταγραφόμενη άνοδος του M5S στις δημοσκοπήσεις, που το έχει φέρει σε απόσταση μιας ως δύο μονάδων από το PD.

Η υπόθεση είχε έλθει στη δημοσιότητα στα τέλη της περασμένης χρονιάς, όταν υποκλοπές που έγιναν στο πλαίσιο μιας έρευνας εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος αποκάλυψαν πως ένας δημοτικός σύμβουλος του Κινήματος Πέντε Αστέρων στο Κουάρτο είχε δεσμούς με τη διαβόητη Καμόρα, τη μαφία της Νάπολης, κι εξελέγη χάρη στις ψήφους των μαφιόζων και όσων υπάκουσαν στη «γραμμή» τους.

Το M5S έχει ήδη αποπέμψει τον σύμβουλο αυτό από τις τάξεις του, αλλά η έρευνα έδειξε ότι μπορεί να προσπάθησε να εκβιάσει τη δήμαρχο για να παραχωρήσει σε επιχειρηματίες οι οποίοι συνδέονται με τη Καμόρα μια δημόσια σύμβαση για τη διαχείριση ενός σταδίου.

Η Ρόζα Καπούτσο αντικρούει μέχρι τώρα τις πιέσεις που δέχεται και λέει ότι είναι προφανώς το θύμα της υπόθεσης στην έρευνα που διεξάγει η αστυνομία για τον σύμβουλο. Όμως καθώς το σκάνδαλο συνεχίζει να παίρνει διαστάσεις και η κάλυψη των ΜΜΕ κλιμακώθηκε το Σαββατοκύριακο, το κόμμα αποφάσισε να αποσύρει την υποστήριξή του στο πρόσωπο της δημάρχου.

«Καλούμε σθεναρά τη Ρόζα Καπούτσο να παραιτηθεί για να διεξαχθούν νέες εκλογές στο Κουάρτο», ανέφερε σε ανάρτηση στο ιστολόγιό του ο ιδρυτής του M5S, ο ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο. Ο ίδιος σημείωσε πως αυτό θα αποδείξει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εισοδισμού στο κόμμα από μέρους της μαφίας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Η δήμαρχος δεν έχει ακόμη παραιτηθεί, ενώ η αστυνομία έκανε έρευνες σήμερα στο σπίτι της και στο γραφείο της στο πλαίσιο της έρευνας σε βάρος του συμβούλου που φέρεται να την είχε εκβιάσει.

Η υπόθεση στο Κουάρτο αποτελεί μάλλον πρόγευση των προκλήσεων με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπο το M5S εάν συνεχίσει να αυξάνει τα ποσοστά του. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι εξαιρετικά ισχυρό στη νότια Ιταλία—όπου οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος παραδοσιακά προσπαθούν αν όχι να ελέγχουν, τουλάχιστον να διαθέτουν μέσα επηρεασμού των πολιτικών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πριν κερδίσει το M5S στο Κουάρτο, πέρυσι, το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο που ανήκε στην κεντροδεξιά είχε διαλυθεί κατόπιν σύστασης δικαστικών εξαιτίας των φερόμενων σχέσεων του με τη μαφία.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.