Μάχες ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα σε πράκτορες των υπηρεσιών ασφάλειας της Συρίας και κατοίκους της ανατολικής πόλης Ντέιρ αλ Ζορ μετά το θάνατο πέντε διαδηλωτών, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, καθώς οι διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μοιάζουν να κλιμακώνονται σε ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή και να καθίστανται μια ακόμα πιο σοβαρή πρόκληση για την κυβέρνηση στην Δαμασκό.

Η εξέγερση χιλιάδων πολιτών έπειτα από τέσσερις δεκαετίες διακυβέρνησης από την οικογένεια των Άσαντ, που διανύει τον πέμπτο της μήνα, προσλαμβάνει σεκταριστικά χαρακτηριστικά. Η πλειοψηφία των διαδηλωτών, που είναι σουνίτες, εμφανίζεται να στρέφεται εναντίον των αλεβιτών, ομάδα από την οποία προέρχεται η κυβερνώσα ελίτ.

«Άρματα μάχης μπήκαν στην πόλη στη διάρκεια της νύχτα αλλά λέγεται ότι ολόκληρες μονάδες του στρατού έχουν αποστατήσει. Η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί», δήλωσε κάτοικος.

Έχουν αναφερθεί επεισόδια στα οποία σύριοι πολίτες χρησιμοποίησαν όπλα στην διάρκεια των ταραχών, όπως για παράδειγμα για να υπερασπιστούν τα σπίτια τους στην διάρκεια επιθέσεων από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας. Όμως οι μάχες στη Ντέιρ αλ Ζορ μοιάζουν να αποτελούν μια ένοπλη απάντηση πολύ μεγαλύτερης κλίμακας στην καταστολή με «σιδηρά χείρα» που αποπειράται ο κρατικός μηχανισμός.

Οι συριακές αρχές έχουν απελάσει τους περισσότερους ανεξάρτητους δημοσιογράφους και η πρόσβαση ξένων οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα έχει απαγορευθεί, γεγονός το οποίο καθιστά αδύνατο να επαληθευτούν ανεξάρτητα οι πληροφορίες περί θανάτων.

Η Δαμασκός επιρρίπτει την ευθύνη σε «ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες» για τους περισσότερους θανάτους στην διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων.

Σε νέα έκθεσή της η οργάνωση των ακτιβιστών Αβαάζ ανέφερε ότι οι συριακές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν σκοτώσει 1.634 ανθρώπους ενώ 2.918 έχουν «εξαφανιστεί» στην διάρκεια των ταραχών. Τουλάχιστον 26.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, πολλοί εξ αυτών έχουν υποστεί ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια, ενώ 12.617 παραμένουν στις φυλακές, τόνισε η οργάνωση.

Η συριακή κυβέρνηση λέει ότι πάνω από 500 στρατιώτες και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους στα επεισόδια. Στελέχη οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι στρατιώτες οι οποίοι αρνήθηκαν να ανοίξουν πυρ εναντίον πολιτών έχουν εκτελεστεί επί τόπου και αυτός είναι από τους λόγους που πολλοί απλοί στρατιώτες λιποτακτούν.

Στην περιοχή Μαντάγια, κοντά στην Δαμασκό, κάτοικοι είπαν ότι δύο πολίτες σκοτώθηκαν σε επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύριοι αντικαθεστωτικοί έχουν καλέσει να γίνονται καθημερινά διαδηλώσεις κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού που αρχίζει την Δευτέρα.