Περισσότερο από τα δύο τρίτα των σύρων προσφύγων που βρίσκονται στον Λίβανο ζουν σε συνθήκες «ακραίας φτώχειας», έναντι σχεδόν του ήμισυ αυτών πριν από ένα χρόνο, αποκαλύπτει έρευνα του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στις αρχές της σύγκρουσης στη γειτονική Συρία τον Μάρτιο του 2011, ο Λίβανος δέχτηκε 1,2 εκατομμύριο σύρους πρόσφυγες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η μελέτη «εκτίμησης της ευπάθειας των σύρων προσφύγων» –που έδωσαν στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP)– επισημαίνει ότι το 70% των σύρων προσφύγων ζει με λιγότερα από 3,84 δολάρια την ημέρα έναντι 49% το 2014.

«Περίπου το 90% των σύρων προσφύγων στον Λίβανο έχουν μπει σήμερα σε έναν φαύλο κύκλο χρέους. Δανείζονται για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες –το νοίκι, την τροφή, την υγειονομική φροντίδα– καθώς οι πόροι που διαθέτουν έχουν συρρικνωθεί, η δυνατότητά τους να βρουν δουλειά έχει μειωθεί, όπως έχει περιοριστεί και η ανθρωπιστική βοήθεια».

«Σχεδόν μια οικογένεια στις τρεις δαπανά τουλάχιστον 400 δολάρια (365 ευρώ) παραπάνω από τα μηνιαία έσοδά της», αναφέρει η έκθεση. Κατά μέσο κάθε νοικοκυριό ξοδεύει 493 δολάρια (450 ευρώ) τον μήνα έναντι 762 δολαρίων (697 ευρώ) το 2014, δηλαδή μια πτώση 35%.

«Η συριακή κρίση είναι μια ανείπωτη τραγωδία για τα παιδιά, και συνεχίζει να επηρεάζει σημαντικά την προστασία τους, την ευεξία τους και την ανάπτυξή τους σε όλη την περιοχή. Τα δύο τρίτα των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών έχουν λιγότερα από τρία ζεστά γεύματα την ημέρα. Μόλις το 3% των νηπίων από 6 έως 17 μηνών θεωρείται ότι τουλάχιστον τρέφονται, ενώ πολλοί ενήλικες τρώνε λιγότερο για να εξασφαλίσουν ότι θα τραφούν τα παιδιά τους», τονίζει η έκθεση.

Η μελέτη βασίζεται στην αξιολόγηση των συνθηκών διαβίωσης 4.000 και πλέον νοικοκυριών προσφύγων και σε περισσότερες από 100.000 επισκέψεις σε οικογένειες το 2015 και διεξήχθη σε συνεργασία με αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις, κυρίως η Δράση κατά της Πείνας και η Caritas.

H σύγκρουση έχει προκαλέσει τον θάνατο 250.000 ανθρώπων από τον Μάρτιο του 2011 και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων.