Εκατόν είκοσι χιλιάδες δολάρια «έπιασε» παρτιτούρα του Μπετόβεν που είχε βρεθεί σε σπίτι στο Κονέκιτκατ και βγήκε σε δημοπρασία. Σύμφωνα με τον εκτιμητή έργων τέχνης που την εντόπισε, την είχαν κρεμάσει στο χολ του σπιτιού!

Ο Brendan Ryan είδε το μουσικό χειρόγραφο όταν επισκέφθηκε σπίτι στο Greenwich η ιδιοκτήτρια του οποίου ήθελε να πουλήσει ορισμένα αντικείμενα.

Αναγνώρισε αμέσως την παρτιτούρα του Μπετόβεν, την οποία θεωρεί την «ανακάλυψη- ορόσημο» στην καριέρα του.

streetmusic1

«Κρεμόταν στο χολ, την είδα με το που μπήκα στο σπίτι, είπα μέσα μου ‘θεέ μου, αυτό είναι Μπετόβεν’», περιέγραψε ο Brendan Ryan στο ABC News.

Κατάφερε να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του μέχρι να ολοκληρώσει την επίσκεψη στο σπίτι. Ύστερα μπήκε στο αυτοκίνητό του και τηλεφώνησε στη γυναίκα του, «αυτό που είχε συμβεί με είχε συνεπάρει», περιγράφει.

«Η γυναίκα που το είχε ήξερε πως ήταν πολύτιμο, αλλά πόσο; Αυτή είναι η δουλειά μας, να βλέπουμε τι έχουν οι άνθρωποι», εξηγεί.

Κατόπιν έρευνας ελέγχθηκε η αυθεντικότητα της μουσικής και βρέθηκε πως είναι από ένα πρόχειρο «σημειωματάριο» που χρησιμοποιούσε ο διάσημος συνθέτης για να καταγράφει τις ιδέες του, το οποίο χρονολογείται από το 1810. Δεν είναι γνωστό τι απέγινε το σημειωματάριο μετά τον θάνατο του Μπετόβεν αλλά φαίνεται πως πουλήθηκε σε κομμάτια.

Αργότερα αναγνωρίστηκε πως επρόκειτο για ένα κομμάτι από τη σύνθεση «König Stephan», που ο Μπετόβεν είχε γράψει για να τιμήσει τον ιδρυτή της Ουγγαρίας, μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Γράφτηκε για τα εγκαίνια θεάτρου στη Βουδαπέστη.

Το πώς έφτασε στο σπίτι στο Greenwich είναι άγνωστο, πάντως η οικογένεια το κατείχε για έναν αιώνα.

streetmusic2