Άγνωστοι δράστες έριξαν δύο δακρυγόνα στο σπίτι μιας οικογένειας Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς, ανέφερε η ισραηλινή αστυνομία, η οποία δήλωσε πως υποπτεύεται μια επίθεση εξτρεμιστών εβραίων.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι διαδηλώσεις υποστήριξης στους εξτρεμιστές εβραίους που έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για τον εμπρησμό, τον περασμένο Ιούλιο, του σπιτιού της παλαιστινιακής οικογένειας Νταουάμπσεχ στη Δυτική Όχθη, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο του 18μηνου Άλι, ο οποίος κάηκε ζωντανός, του πατέρα του Σάαντ και της μητέρας του Ριχάμ που υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο μερικές εβδομάδες αργότερα.

Ο Χουσέιν αλ-Νάτζαρ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κοιμόταν με τη γυναίκα του και τον γιο τους στο σπίτι όταν «ξύπνησα στις 01:30 το πρωί από τον ήχο ενός τζαμιού που έσπαγε».

«Αρχίσαμε να αισθανόμαστε ναυτία και να έχουμε ιλίγγους, έτρεχαν τα μάτια μας και τα πρόσωπά μας είχαν γίνει κατακόκκινα, καταφέραμε να φωνάξουμε τους γείτονες που μας έσωσαν την τελευταία στιγμή», συνέχισε.

Τα δακρυγόνα ερρίφθησαν πριν από την αυγή «στο εσωτερικό του σπιτιού από άνδρες που δεν έχουν αναγνωριστεί μέσα από ένα παράθυρο που έσπασε», στο χωριό Μπεϊτίλου, βορειοδυτικά της Ραμάλα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου μετέδωσε πως η οσμή από τα δακρυγόνα ήταν ακόμη έντονη στο εσωτερικό του μικρού σπιτιού πολλές ώρες μετά την επίθεση.

«Καλημέρα από τους κρατούμενους της Σιόν» και «Εκδίκηση», ήταν οι επιγραφές στα εβραϊκά σε έναν τοίχο ακριβώς δίπλα στο σπίτι που δέχθηκε την επίθεση, σύμφωνα με την αστυνομία. Πιθανότατα παραπέμπουν στους εξτρεμιστές εβραίους που έχει συλλάβει η Σιν Μπετ, η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας, στον πλαίσιο της έρευνας για τον θάνατο της οικογένειας Νταουάμπσεχ.

Η ισραηλινή αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο μιας ενέργειας αντιποίνων –«του τιμήματος που πρέπει να πληρωθεί», κατά το σύνθημα το οποίο χρησιμοποιούν εξτρεμιστές έποικοι καθώς και ακροδεξιοί που επιδίδονται σε επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων, ισραηλινών Αράβων, χριστιανικών και μουσουλμανικών τόπων λατρείας, ακόμη και του ισραηλινού στρατού– για κυβερνητικές αποφάσεις τις οποίες κρίνουν εχθρικές προς τα συμφέροντά τους ή για επιθέσεις που αποδίδονται σε Παλαιστινίους.

Τις τελευταίες ημέρες οργανώθηκαν πολλές διαδηλώσεις από φανατικούς υποστηρικτές της δεξιάς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη εξτρεμιστών εβραίων ως υπόπτων για την επίθεση του Ιουλίου.

Τη Δευτέρα (χθες) διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο σπίτι ενός δικαστή που είχε αποφασίσει να παρατείνει την κράτησή τους. Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν αποκλείσει την προηγουμένη τον κυριότερο δρόμο που οδηγεί στην Ιερουσαλήμ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ανάκρισή τους από τη Σιν Μπετ.