Η κόρη του Ράντοβαν Κάρατζιτς, πολιτικού ηγέτη των Βόσνιων Σέρβων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-95), η δίκη του οποίου για εγκλήματα πολέμου συνεχίζεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, εξελέγη αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Η Σόνια Κάρατζιτς-Γιοβίτσεβιτς, 48 ετών, η οποία έχει σπουδάσει ιατρική, είχε εκλεγεί βουλευτής στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2014 με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Σερβικού Κόμματος (SDS, εθνικιστικό) που είχε ιδρύσει ο πατέρας της πριν από τον πόλεμο της Βοσνίας.

Κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης -η οποία στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 100.000 ανθρώπους- η Κάρατζιτς-Γιοβίτσεβιτς ήταν διευθύντρια στο υπουργείο Πληροφόρησης των κυβέρνησης των Σέρβων της Βοσνίας και βασική της αρμοδιότητα ήταν η προπαγάνδα. Μετά τον πόλεμο, ίδρυσε ιατρείο. Επίσης διηύθυνε ένα ραδιοφωνικό σταθμό που ιδρύθηκε το 1997 και έκλεισε το 2004, έπειτα από σειρά ερευνών στρατιωτών του NATO, που αναζητούσαν στοιχεία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για τη σύλληψη του πατέρα της, που τότε παρέμενε φυγόδικος.

Μαζί με τη μητέρα της Λιλιάνα και άλλα περίπου 12 πρόσωπα, η Σόνια Κάρατζιτς-Γιοβίτσεβιτς θεωρείτο από πολλούς στη διεθνή κοινότητα μέλος ενός δικτύου υποστήριξης του φυγόδικου Ράντοβαν Κάρατζιτς. Οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί είχαν δεσμευθεί από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία την εποχή εκείνη, τον Βρετανό Πάντι Άσνταουν.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, 70 ετών σήμερα, συνελήφθη το 2008, έπειτα από 13 χρόνια που παρέμενε φυγόδικος. Δικάζεται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Παρουσιάζοντας την υποψηφιότητά της στις βουλευτικές εκλογές του 2014, η Σόνια είχε δηλώσει ότι θεωρεί πως «δικαιοσύνη» θα ήταν «να απελευθερωθεί αμέσως» ο Ράντοβαν Κάρατζιτς.