Η ξηρασία που πλήττει το Κέρας της Αφρικής, έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη των τελευταίων 60 χρόνων και έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Συγκεκριμένα περίπου 40.000 άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το λιμό, αναζητούν νερό και τροφή απεγνωσμένα, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Σε καταυλισμούς φιλοξενούνται περίπου 30.000 άνθρωποι, ενώ καθημερινά φτάνουν στη σομαλική πρωτεύουσα περίπου 1.000 άτομα, ώστε να γλιτώσουν από την πείνα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του HCR.

Η ξηρασία απειλεί 12 εκατομμύρια ανθρώπους στη Σομαλία, την Κένυα, την Αιθιοπία, το Τζιμπουτί, το Σουδάν και την Ουγκάντα. Η πιο σοβαρή κατάσταση είναι στη Σομαλία, όπου ο ΟΗΕ έχει κηρύξει επισήμως σε κατάσταση λιμού σε δύο περιοχές του Νότου.

Η εκπρόσωπος του HCR κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας: «Αυτό οδηγεί σε λεηλασίες και ποδοπατήματα. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί άνθρωποι, οι πιο αδύναμοι και οι πιο ευάλωτοι να μένουν με άδεια χέρια παρά τις προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων».