Το περιεχόμενο των καταθέσεων, που πήραν για την τραγωδία στη ναυτική βάση, ενόψει της μεθαυριανής σύσκεψης με τον Γενικό Εισαγγελέα αξιολογούν οι ανακριτές της αστυνομίας που προβαίνουν μάλιστα σε σύγκριση του περιεχομένου, επιχειρώντας να οδηγηθούν σε ασφαλή συμπεράσματα για τα γεγονότα, που σχετίζονται με την τραγωδία.

Μεταξύ εκείνων, που κατέθεσαν, περιλαμβάνονται οι τέως υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας, ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Λεωνίδας Παντελίδης.

Αύριο, Δευτέρα, ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Στυλιανός Νάσης, θα ενημερωθεί περί των όσων συνέβησαν και εκτιμάται ότι η πρώτη διοικητική του πράξη θα είναι η υπογραφή διαθεσιμοτήτων αξιωματικών, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπό διερεύνηση υπόθεση.

Στο μεταξύ, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρος, κάλεσε όλους να αφήσουν ανεπηρέαστη τη δικαιοσύνη να αποδώσει τις ευθύνες, εκεί όπου υπάρχουν, για την πρόσφατη πολύνεκρη τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

Ζήτησε, επίσης, να πάψουν οι «μικροπολιτικοί σχεδιασμοί» και «οι όποιες κομματικές σκοπιμότητες και φιλοδοξίες».

«Σε μία τόσο κρίσιμη για το εθνικό μας θέμα ώρα, δεν υπάρχει χώρος για διχαστικά κηρύγματα και άγονες αντιπαραθέσεις», είπε.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρότρυνε δύο φορές γραπτώς την κυπριακή κυβέρνηση να συνεργαστεί με άλλες χώρες, που είχαν την εμπειρία για την ασφαλή φύλαξη των 98 εμπορευματοκιβωτίων και την καταστροφή του επικίνδυνου φορτίου τους, που τελικά οδήγησε στη φονική έκρηξη, αλλά η Λευκωσία αρνήθηκε.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ενόσω τα πυρομαχικά αλλοιώνονταν και εκρήγνυντο στο εσωτερικό των εμπορευματοκιβωτίων, μια διαδικασία που σύμφωνα με τους Βρετανούς εμπειρογνώμονες βρισκόταν σε εξέλιξη για μήνες πριν την έκρηξη, ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησε να επισκεφθεί την Κύπρο για να τα επιθεωρήσει.