Οι αρχές της Γερμανίας κατέγραψαν τον Νοέμβριο την άφιξη 206.101 προσφύγων και μεταναστών, που αποτελεί ένα νέο ρεκόρ για τη χώρα, στην οποία έχει καταμετρηθεί η άφιξη συνολικά 964.574 μεταναστών και προσφύγων από την αρχή της χρονιάς, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ως εκ τούτου οι αφίξεις σε έναν μήνα αυξήθηκαν από τον Οκτώβριο, όταν είχαν καταγραφεί 181.166, και θα ξεπεράσουν όπως φαίνεται το ένα εκατομμύριο έως το τέλος της χρονιάς.

Τα στοιχεία αυτά του υπουργείου Εσωτερικών προέρχονται από το γερμανικό σύστημα EASY, το οποίο καταμετρά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φτάνουν στη χώρα και σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο εκεί, αλλά δεν το έχουν κάνει ακόμη.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του αυτή την εθνικότητα των προσφύγων και των μεταναστών που έφτασαν στη χώρα τον Νοέμβριο. Ωστόσο βάσει προηγούμενων στοιχείων οι περισσότεροι νεοαφιχθέντες είναι Σύροι και Αφγανοί (τον Οκτώβριο ανέρχονταν σε 88.640 και σε 31.000 αντιστοίχως).

Το υπουργείο γνωστοποίησε ωστόσο την κατά μέσον όρο διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων για την παροχή ασύλου, η οποία κυμαίνεται από 2,9 μήνες για τους Κοσοβάρους έως 14,9 μήνες για τους Πακιστανούς.

Τώρα όσον αφορά τους Σύρους, διευκρίνισε ότι κατά μέσον όρο η διαδικασία επεξεργασίας των αιτημάτων τους για τη χορήγηση ασύλου διαρκεί περίπου 3,4 μήνες.

«Η σημαντική μείωση της διάρκειας των διαδικασιών» οφείλεται στο γεγονός ότι το Κεντρικό Γραφείο για τους Πρόσφυγες (BAMF) “δίδει προτεραιότητα” στα αιτήματα που προέρχονται από πολίτες χωρών που θεωρούνται ασφαλείς, όπως χώρες των Βαλκανίων –οι οποίοι δεν έχουν καμία πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο– και από πολίτες χωρών που θεωρούνται επικίνδυνες, όπως η Συρία, διευκρινίζει επίσης το υπουργείο στη σχετική ανακοίνωσή του.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου μειώθηκε κατά περισσότερο από ένα τρίτο το Νοέμβριο, σε έναν μήνα, λόγω των καιρικών συνθηκών και του αγώνα κατά των παράνομων διακινητών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περίπου 140.000 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη τον Νοέμβριο, δηλαδή 36,5% λιγότεροι από τον Οκτώβριο (220.535).

Η Γερμανία, πρώτος προορισμός των προσφύγων στην Ευρώπη, δεν έχει σταματήσει να τονίζει διά της καγκελαρίου της Άγκελα Μέρκελ ότι οι χώρες της ΕΕ, οι οποίες παρουσιάζονται πολύ επιφυλακτικές στην υποδοχή κι άλλων προσφύγων, έχουν ηθικό καθήκον προς τους ανθρώπους αυτούς που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή την καταπίεση.

Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση σκλήρυνε με κάποιες μικρές κινήσεις που έκανε τη διαχείριση των φακέλων των νεοαφιχθέντων σε μια προσπάθεια περιορισμού της εισροής. Εξάλλου η πολιτική των ανοιχτών θυρών της καγκελαρίου Μέρκελ επικρίνεται όλο και περισσότερο στη χώρα, ιδιαίτερα από το δικό της πολιτικό στρατόπεδο.