Τέταρτη χώρα στον κόσμο με βάση τον αριθμό κατοίκων της που έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος είναι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Φέτος, 92 υπήκοοι της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης προσχώρησαν στην τρομοκρατική οργάνωση, αναφέρουν διεθνή και τοπικά ΜΜΕ. Το Κόσοβο καταλαμβάνει την πέμπτη θέση, με 83 κατοίκους του να πολεμούν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.

Τα στοιχεία αυτά επικαλέστηκε σήμερα ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ σε επιστημονικό συνέδριο στο Βελιγράδι και υπογράμμισε ότι η Βοσνία και το Κόσοβο έχουν το μεγαλύτερο αριθμό των ισλαμιστών μαχητών στη Συρία σε αναλογία με τον πληθυσμό τους.

Στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη υπάρχουν 3.400 «εν υπνώσει» τρομοκράτες έτοιμοι να διαπράξουν τρομοκρατική ενέργεια, υπογράμμισε ο κ. Ντόντικ κατά την έναρξη του συνεδρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, οι ισλαμιστές συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι η Βοσνία είναι «ιδανικός τόπος» γι’ αυτούς.

Ο κ. Ντόντικ, αναφερόμενος στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στον κόσμο, αλλά και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δήλωσε ότι η ισλαμική τρομοκρατία δεν πρέπει να ταυτίζεται με τους μουσουλμάνους, οι οποίοι είναι, κατά την άποψή του, απαραίτητοι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Η μάχη κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού δεν είναι δυνατόν να κερδηθεί χωρίς τη στήριξη της ισλαμικής κοινότητας, τόσο στα Βαλκάνια όσο και παγκοσμίως», επισήμανε ο κ. Ντόντικ στο επιστημονικό συνέδριο «Γιάλτα – Πότσνταμ – Ελσίνκι – Βελιγράδι: στην αναζήτηση ασφαλέστερης παγκόσμιας τάξης».

Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, σύμφωνα με τον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό N1TV, αναφέρεται επίσης ως περιοχή στην οποία οι τρομοκράτες επιδίδονται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας, Ντράγκαν Μέκτιτς επιβεβαίωσε ότι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη χαρακτηρίζεται χώρα, μέσω της οποίας γίνεται λαθρεμπόριο όπλων και διευκρίνισε ότι έλαβε τη σχετική πληροφόρηση μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Η Βοσνία αναφέρεται ως τόπος στον οποίο γίνεται ξέπλυμα χρήματος για τις ανάγκες της τρομοκρατίας, παρ’ ότι στη χώρα υπάρχει νόμος για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η Υπηρεσία Ερευνών και Προστασίας (SIPA), σύμφωνα με τον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό N1TV, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι στην επικράτεια της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης βρίσκονται μέλη του Ισλαμικού Κράτους.