Μία γυναίκα πιλότος της πακιστανικής Πολεμικής Αεροπορίας σκοτώθηκε σήμερα όταν το εκπαιδευτικό σκάφος της συνετρίβη κοντά στην κεντρική πόλη Μιανουάλι, ανέφερε ο στρατός. Είναι η πρώτη απώλεια για την ολιγάριθμη κοινότητα των γυναικών πιλότων της χώρας.

Η συντριβή σημειώθηκε στη διάρκεια «επιχειρησιακής εκπαίδευσης ρουτίνας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πολεμική Αεροπορία. Ένας δεύτερος πιλότος επέζησε.

«Ο επισμηναγός Σακίμπ Αμπάσι και η υποσμηναγός Μάριουμ Μουχτιάρ βρίσκονταν σε αποστολή επιχειρησιακής εκπαίδευσης ρουτίνας όταν ήρθαν αντιμέτωποι με μια σοβαρή έκτακτη ανάγκη κατά τα τελευταία στάδια της αποστολής», ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία.

«Φροντίζοντας για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του άμαχου πληθυσμού στο έδαφος, και οι δύο πιλότοι χρησιμοποίησαν το αυτόματο σύστημα εκτόξευσης και το αεροσκάφος συνετριβη κοντά στο Κουντιάν, στη Μιανουάλι», πρόσθεσε.

Η Μουχτιάρ είναι η πρώτη γυναίκα πιλότος της πακιστανικής Πολεμικής Αεροπορίας που σκοτώνεται εν ώρα καθήκοντος. Η Πολεμική Αεροπορία είχε 19 γυναίκες πιλότους το 2013, σύμφωνα με τα τελευταία άμεσα διαθέσιμα στοιχεία.

Η συντριβή είναι το πιο πρόσφατο θανατηφόρο δυστύχημα που πλήττει τον πακιστανικό στρατό. Το Μάιο στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε διπλωμάτες οι οποίοι θα επιθεωρούσαν ένα τουριστικό έργο συνετρίβη, σκοτώνοντας επτά ανθρώπους, ανάμεσά τους και τους πρεσβευτές της Νορβηγίας και των Φιλιππίνων.

Τον Αύγουστο, ένα άλλο στρατιωτικό ελικόπτερο που χρησιμοποιείτο ως ασθενοφόρο συνετρίβη κοντά στη βόρεια επαρχία Μανσέχρα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι.