Ήρθη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε κηρύξει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο πρόεδρος των Μαλδίβων Αμπντάλα Γιαμίν, μετά τη βελτίωση της κατάστασης της ασφάλειας, ανακοινώνει σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του αρχιπελαγικού κράτους σε μήνυμά του στο Twitter.

«Οι Μαλδίβες αίρουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με άμεση ισχύ. Αποκαθίστανται όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα στις Μαλδίβες», αναφέρεται στο μήνυμα του υπουργείου στο Twitter.

Ο πρόεδρος των Μαλδίβων Αμπντάλα Γιαμίν είχε κηρύξει στις 4 Νοεμβρίου κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τον εντοπισμό από τις αρχές εκρηκτικών μηχανισμών κοντά στην επίσημη προεδρική κατοικία.

Το υπουργείο Εξωτερικών του αρχιπελαγικού κράτους είχε ανακοινώσει και τότε μέσω Twitter την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την παραμονή της σε ισχύ για 30 ημέρες, επικαλούμενο απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Τον τελευταίο καιρό επικρατεί πολιτική ένταση στις Μαλδίβες, τις οποίες πολλοί νεόνυμφοι επιλέγουν για το ταξίδι του μέλιτος.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, έκρηξη σημειώθηκε στη θαλαμηγό που μετέφερε τον πρόεδρο. Η σύζυγός του και άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη, ενώ ο Γιαμίν δεν υπέστη κάποιον τραυματισμό.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) των ΗΠΑ έκρινε ότι δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να δείχνει ότι η έκρηξη προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό.

Ωστόσο οι αρχές των Μαλδίβων θεωρούν ότι ο πρόεδρος Γιαμίν ήταν στόχος απόπειρας δολοφονίας και ο αντιπρόεδρός του Άχμεντ Αντίμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε συνωμοτήσει για τη δολοφονία του προέδρου, συνελήφθη.

Η απόφαση για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης είχε εξάλλου ληφθεί και δύο ημέρες πριν από διαδήλωση που προβλεπόταν να πραγματοποιήσει το Δημοκρατικό Κόμμα των Μαλδίβων (PDM), το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής του κόμματος αυτού, Μοχάμεντ Νασίντ, βρίσκεται στη φυλακή μετά την, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, άδικη δίκη του που είχε γίνει με συνοπτικές διαδικασίες.

Το PDM είχε ανακοινώσει στη συνέχεια ότι δεν θα πραγματοποιούσε τη διαδήλωσή του, η οποία θα γινόταν με στόχο να ασκηθούν πιέσεις στον πρόεδρο για την απελευθέρωση του Νασίντ.

«Λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τη συγκέντρωση, αλλά θα το κάνουμε μόλις αρθεί», είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του κόμματος αυτού.