Ξανά στην Κούβα πηγαίνει σήμερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, προκειμένου να υποβληθεί στη δεύτερη φάσης της θεραπείας του ενάντια στον καρκίνο.

Ο 56χρονος σοσιαλιστής πολιτικός δεν έχει αποκαλύψει τι είδους καρκίνο αντιμετωπίζει ή τη σοβαρότητα της κατάστασής του. Είπε ότι θα αναχωρήσει σήμερα, αλλά όχι πόσο θα λείψει.

Προέβη στην ανακοίνωση αυτή δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή του από την Αβάνα, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργικές επεμβάσεις, εν μέσω έντονων επικρίσεων από την αντιπολίτευση για την παρατεταμένη απουσία του.

«Έχω πίστη στο Θεό, στην επιστήμη και στους γιατρούς της Κούβας και της Βενεζουέλας, όλους τους ανθρώπους που με φρόντισαν και τελικά στον εαυτό μου και στη θέλησή μου να ζήσω», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Βενεζουέλα μπορεί να μπει σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας εάν ο καρκίνος εξασθενίσει τον Τσάβες σε βαθμό που να μην μπορεί να κυβερνήσει ή εάν τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την εξουσία.

Δεν υπάρχει προφανής διάδοχός του στις τάξεις της συμπολίτευσης και ο ίδιος συμβάλλει καθοριστικά στη λήψη των περισσότερων σοβαρών αποφάσεων της κυβέρνησης.

«Είμαι βέβαιος ότι το δεύτερο στάδιο θα με βοηθήσει να πάρω το δρόμο για την αποκατάσταση της υγείας μου», τόνισε ο Τσάβες και διάβασε την επιστολή με την οποία ζητά άδεια από το Κογκρέσο να ταξιδέψει στην Κούβα, κάτι μάλλον ασυνήθιστο για τον αυθόρμητο πολιτικό, που συχνά αυτοσχεδιάζει στις δημόσιες εμφανίσεις του.

Η σοβαρότητα του ήταν ανάλογη εκείνης όταν έκανε την ανακοίνωση, την 30ή Ιουνίου, πως πάσχει από καρκίνο.