Αξιωματούχοι της Σερβίας κατηγόρησαν την Πρίστινα ότι εμποδίζει τη συγκρότηση της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κόσοβο, λόγω της πρωτοβουλίας να ζητηθεί γνωμοδότηση από το Συνταγματικό Δικαστήριο για τη συνταγματικότητα της συμφωνίας Βελιγραδίου – Πρίστινας που προβλέπει την ίδρυση της Ένωσης.

Η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχάγκα αποφάσισε να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να εξετάσει τη συνταγματικότητα της συμφωνίας για τη συγκρότηση της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει, επειδή το Κόσοβο αναστέλλει, όπως είπε, τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Η Σερβία τις επόμενες μέρες θα δώσει σοβαρή απάντηση στην αναγγελία της Πρίστινας περί αναστολής της συμφωνίας για την Ένωση Σερβικών Δήμων, υπογράμμισε ο κ. Βούτσιτς.

«Πρέπει να δώσουμε σοβαρή και υπεύθυνη απάντηση τις επόμενες μέρες που θα αφορά πρώτα απ’ όλα την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στάση απέναντί μας. Θα δούμε, δεν θέλω να προδικάσω» είπε ο κ. Βούτσιτς σε δηλώσεις του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας RTS από τη Μόσχα, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες τηρούν στάση σιωπής για το θέμα, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς απάντησε ότι «αυτό είναι πολύ ισχυρό και μιλά από μόνο του».

Η απόφαση της Πρίστινας είναι δύσκολη, κακή είδηση και δείχνει άκρως ανεύθυνη συμπεριφορά.

«Κάποιος θα έλεγε ότι από την Πρίστινα πάντα μπορείς να το περιμένεις, αλλά νομίζω ότι ήταν απρόσμενη είδηση, επειδή είναι πολύ ανεύθυνη συμπεριφορά. Είναι το ηπιότερο που μπορώ να πω» ανέφερε ο κ. Βούτσιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας σημείωσε ότι για τη συγκεκριμένη συμφωνία διεξάγονταν, επί αρκετούς μήνες, διαπραγματεύσεις επίπονες, δύσκολες και γεμάτες συμβιβασμούς και ότι στη συμφωνία υπάρχει τώρα υπογραφή που δεν τηρείται.

Η συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών σε ποσοστό πάνω από 40% αφορά τη συμφωνία για την Ένωση Σερβικών Δήμων, την οποία η Σερβία και οι Σέρβοι του Κοσόβου θεωρούν καθοριστική για την ασφάλεια της σερβικής κοινότητας στο Κόσοβο, πρόσθεσε.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι το Κόσοβο επιβραβεύθηκε με την υπογραφή Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την ΕΕ την περασμένη Τρίτη, χωρίς να έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας των Βρυξελλών.

«Αυτό ανοίγει άλλα, πολύ πιο σημαντικά, επίμαχα ζητήματα… είναι καλό να είσαι ειλικρινής και υπεύθυνος να εκπληρώνεις τις υποχρεώσεις σου και να μην ανταμείβεσαι ή είναι καλύτερα να μην εκπληρώνεις τίποτα και να επιβραβεύεσαι;» είπε ο κ. Βούτσιτς.

Η σερβική κυβέρνηση θα εξετάσει τις επόμενες κινήσεις της μετά την απόφαση της προέδρου του Κοσόβου να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει για τη συνταγματικότητα της συμφωνίας για τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων, διευκρίνισε.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα δήλωσε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία της προέδρου και ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Κόσοβο, αν και διαμαρτύρονται έντονα για τη συμφωνία και ζητούν από τον πρωθυπουργό να αποσύρει την υπογραφή του, τόνισαν ότι δεν εμπιστεύονται το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Θα συνεχίσουμε να εμποδίζουμε τις εργασίες της Βουλής, τόνισε ο αρχηγός του κινήματος «Αυτοδιάθεση» Βισάρ Ιμέρι.

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση», η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου και η Πρωτοβουλία για το Κόσοβο με διάφορες μορφές διαμαρτυρίες εμποδίζουν τις συνεδριάσεις της Βουλής επειδή αντιδρούν στη συμφωνία για την Ένωση Σερβικών Δήμων και στη συμφωνία για την οριοθέτηση συνόρων με το Μαυροβούνιο.

Η Βουλή του Κοσόβου θα συνεδριάσει την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης είναι η επικύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης ΕΕ – Κοσόβου που υπεγράφη στις 27 Οκτωβρίου.