Σε περισσότερες από εκατό συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία της Λευκορωσίας κατά τη διάρκεια των χθεσινών «σιωπηλών» κινητοποιήσεων με τους διαδηλωτές να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την κυβέρνηση.

Τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν επίσης στις διαδηλώσεις που έγιναν χθες το απόγευμα στην πρωτεύουσα Μινσκ και σε αρκετές επαρχιακές πόλεις.

Πολέμιοι του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο τις τελευταίες εβδομάδες χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να διοργανώνουν διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του, την οποία χαρακτηρίζουν αυταρχική. Οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές και υπολογισμένες κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε αφορμή οι αρχές να τις διαλύουν.

Οι διαδηλωτές στις προηγούμενες κινητοποιήσεις έστεκαν σιωπηλοί, χειροκροτούσαν και τραγουδούσαν λαϊκά τραγούδια πριν από τις συλλήψεις.

Χθες οι διαδηλωτές στέκονταν σε ομάδες και έβαζαν τα τηλέφωνά τους να χτυπούν ταυτόχρονα. Οι περισσότεροι εξ αυτών συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι έλαβαν μέρος σε δημόσια συγκέντρωση χωρίς άδεια.

Η κυβέρνηση του Λουκασένκο τους τελευταίους μήνες επιχειρεί να καταστείλει τη χρήση του Διαδικτύου, το οποίο έχει αποκαλέσει «βόθρο». Η αστυνομία έχει προβεί σε συλλήψεις τουλάχιστον 1.800 αντικυβερνητικών ακτιβιστών αφότου ξεκίνησαν οι «σιωπηλές» κινητοποιήσεις.