Καταδικάστηκε σήμερα στην Ινδία ο πρώην οδηγός ταξί της εταιρείας Uber Technologies για το βιασμό μιας γυναίκας στο Νέο Δελχί, η οποία είχε επιβιβαστεί στο ταξί του τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Σιβ Κουμάρ Γιαντάβ, που δήλωσε αθώος και αντιμετωπίζει την ποινή των ισοβίων, καταδικάστηκε επίσης για εκφοβισμό και απαγωγή, δήλωσε η κατηγορούσα αρχή στο BBC. Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του την Παρασκευή.

Το θύμα είχε καταθέσει αγωγή και εναντίον της εταιρείας σε αμερικανικό δικαστήριο, η οποία στη συνέχεια διευθετήθηκε εξωδικαστικά. Η 26χρονη γυναίκα κατήγγειλε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο Γιαντάβ την μετέφερε με το ταξί του σε απομακρυσμένη περιοχή όπου την χτύπησε και την βίασε.

Το περιστατικό προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες για την ασφάλεια των γυναικών στη χώρα, ενώ λίγο καιρό αργότερα το Νέο Δελχί απαγόρευσε τη λειτουργία της Uber και πολλών άλλων εταιρειών ταξί που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο επειδή δεν διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους ως προς το παρελθόν των οδηγών τους. Στη συνέχεια, η Uber ζήτησε συγγνώμη και ξεκίνησε εκ νέου να προσφέρει τις υπηρεσίες της αυξάνοντας, κατά τα λεγόμενά της, τους ελέγχους ασφαλείας.

Ο Ντ.Κ. Μίσρα, ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης, χαρακτήρισε «απολύτως εσφαλμένη» την καταδικαστική απόφαση εις βάρος του Γιαντάβ και σχεδιάζει να εφεσιβάλει την απόφαση.  Η Uber, πάντως, χαιρέτισε την απόφαση.

«Η σεξουαλική επίθεση είναι ένα φρικτό έγκλημα και είμαστε ευχαριστημένοι που (ο δράστης) οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αμίτ Τζάιν, πρόεδρος της Uber Ινδίας. «Η ασφάλεια είναι προτεραιότητα για την Uber κι έχουμε πραγματοποιήσει πολλές βελτιώσεις […] ως αποτέλεσμα του μαθήματος που πήραμε από αυτή τη φρικτή υπόθεση».

Ο βιασμός είναι κεντρικό ζήτημα στην ινδική κοινωνία από τον Δεκέμβριο 2012, όταν μία 23χρονη φοιτήτρια βιάστηκε ομαδικά και κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου μέσα σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί. Την περασμένη εβδομάδα, την οργή της ινδικής κοινής γνώμης προκάλεσε ο βιασμός δύο παιδιών μέσα στην ίδια μέρα, στην πρωτεύουσα, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα ένα άλλο παιδί είχε βιαστεί και τραυματιστεί σοβαρά με αιχμηρό αντικείμενο.