Αθώο έκρινε το δικαστήριο του Τορίνο τον Ιταλό συγγραφέα, Έρρι Ντε Λούκα, για την κατηγορία προτροπής σε διάπραξη αδικήματος. Ο Ντε Λούκα, σε συνεντεύξεις του, είχε καλέσει τους κατοίκους της περιφέρειας Πεδεμόντιο να σαμποτάρουν τα έργα για την σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει το Τορίνο με την Λυών.

«Ο αντίθετος λόγος ενός συγγραφέα είναι χρέος, εκτός από δικαίωμα», τόνισε ο Ιταλός διανοούμενος, αναφερόμενος στα παραδείγματα των Γκαίτε, Παζολίνι, και Σάλμαν Ρούσντι.

«Η λέξη σαμποτάζ είναι δημοκρατικής και υψηλής προέλευσης, την χρησιμοποίησαν μορφές όπως ο Μαντέλα και ο Γκάντι», πρόσθεσε ο Ντε Λούκα, 65 ετών, με καταγωγή από την Νάπολη.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή του Πεδεμόντιου έχουν δημιουργηθεί επιτροπές κατά της γραμμής υψηλής ταχύτητας, οι οποίες έχουν προσπαθήσει να μπλοκάρουν και να σαμποτάρουν τα εργοτάξια. Τα μέλη τους υποστηρίζουν ότι τα εν λόγω έργα μπορούν να προκαλέσουν την απελευθέρωση τοξικών και καρκινογόνων ουσιών στην ατμόσφαιρα και να διαταράξουν την όλη ισορροπία του περιβάλλοντος.