Η επιτροπή έρευνας που είναι υπεύθυνη για εγκληματικές υποθέσεις στη Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι νεκροί από το ναυάγιο του ποταμόπλοιου την Κυριακή στον Βόλγα ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 116.

«Το γεγονός ότι η εταιρεία που εκμεταλλευόταν το πλοίο δεν σεβάστηκε τους κανονισμούς οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 116 ανθρώπους», αναφέρει ανακοίνωση της επιτροπής.

Σύμφωνα με τους αριθμούς της επιτροπής έρευνας «192 άνθρωποι βρίσκονταν στο ποταμόπλοιο: 23 μέλη πληρώματος με τέσσερα μέλη των οικογενειών τους, 15 μέλη προσωπικού και δύο μέλη των οικογενειών τους και 148 επιβάτες».

Ο ρώσος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου είχε δηλώσει χθες ότι υπήρχαν 208 επιβάτες στο πλοίο ανάμεσά τους 25 που δεν είχαν καταγραφεί, όμως το τοπικό τμήμα του υπουργείου στο Ταταρστάν έκανε λόγο σήμερα για 205 ανθρώπους.

Μόνο 79 άνθρωποι κατάφεραν να σωθούν από το ναυάγιο.

Η επιτροπή έρευνας ξεκίνησε σήμερα δικαστική έρευνα εναντίον της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το ποταμόπλοιο και του επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ποταμοπλοΐας, οι οποίοι «κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε 10ετή κάθειρξη επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τους κανονισμούς ασφαλείας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι».

Η γενική διευθύντρια της εταιρείας ArgoRetchTour Σβετλάνα Ινιακίνα και ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ποταμοπλοΐας Ιάκοφ Ιβάσοφ έχουν συλληφθεί, διευκρίνισε η επιτροπή.

Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την εταιρεία που εκμεταλλεύεται αυτό το πολύ μεγάλης ηλικίας πλοίο και για τους υπευθύνους των υπηρεσιών του περιοχής που επέτρεψαν σε ένα πλοίο σε αυτή την κατάσταση να κάνει δρομολόγια.

Η επιτροπή έρευνας επεσήμανε εξάλλου ότι σύντομα θα ασκηθούν διώξεις και εναντίον των καπετάνιων των δύο πλοίων που πέρασαν δίπλα από το ναυάγιο χωρίς να σταματήσουν.

Εξάλλου ο Μεντβέντεφ επεσήμανε σήμερα ότι το δυστύχημα αυτό αποκάλυψε προβλήματα στην ασφάλεια των μεταφορών που δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ενώ πρόσθεσε ότι οι παραβάτες πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά.