Το μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ότι η ειρήνη είναι ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστούμε τον πλουραλισμό στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» που διεξάγεται στην Αθήνα.

Ο κ. Κέντερς τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό η σημερινή συζήτηση να αποτελέσει την απαρχή μιας διαδικασίας που θα επιλύσει το πρόβλημα της βίας στη Μέση Ανατολή και υπογράμμισε την ανάγκη να «να καταλήξουμε σε μια κοινή στάση και ότι είναι κοινή μας ευθύνη να επιτύχουμε τη συμφιλίωση».

Αυτό, διευκρίνισε, «θα πρέπει να το κάνουμε περιφερειακά και διαπεριφερειακά και ιδιαίτερα με τη συνεργασία του ΟΗΕ, ιδίως σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι ο διαθρησκειακός διάλογος θα πρέπει να αναπτυχθεί «ώστε η ανεξιθρησκεία να είναι ο κανόνας σε όλη την Ευρώπη και να φύγει η ισλαμοφοβία». «Πρέπει να υποστηρίξουμε την ιστορική παρουσία των θρησκειών στη Μέση Ανατολή και να χτίσουμε τις διπλωματικές οδούς γι’ αυτό. Θα πρέπει αυτό να μπει ως προτεραιότητα στις περιφερειακές μας πολιτικές», επισήμανε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε την ανάγκη να «ανυψωθούμε στο ύψος των υποχρεώσεων μας, να καταμεριστούν τα βάρη και να υποστηρίξουμε οικονομικά περισσότερα από τα 400 εκατ. ευρώ που έχουμε ήδη δώσει τις παραμεθόριες περιοχές». Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι η εθνοτική και θρησκευτική βία και η καταπολέμησή τους αποτελεί προτεραιότητα για την Ολλανδία.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αξία της ανεκτκότητας υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι σημερινές προκλήσεις μπορούν να γεννήσουν περισσότερη αλληλεγγύη και έναν τρόπο εντονότερης πολιτικής δράσης.

Τέλος, ο Κέντερς επικαλούμενος τα λόγια του διάσημου Ολλανδού νομικού Ούγκο Γκρότιους ότι «ο χρόνος τελειώνει», ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσουμε αυτό το ρολόι που χτυπάει ασταμάτητα.