Βουλευτές της αντιπολίτευσης έριξαν σήμερα και πάλι δακρυγόνο μέσα στην αίθουσα της Βουλής για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή συνεδρίασης, παρά τα ισχυρά μέτρα ασφάλειας που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά την είσοδο στο κτίριο της Βουλής.

Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική και όλοι οι βουλευτές αποχώρησαν από την αίθουσα και ελικόπτερα της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR) εκτελούν πτήσεις γύρω από το κτίριο της Βουλής, πάνω από την πλατεία Ιμπραήμ Ρουγκόβα στο κέντρο της Πρίστινας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κάντρι Βεσέλι, αποχωρώντας από τη γεμάτη καπνό αίθουσα συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του προεδρείου της Βουλής και των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Νωρίτερα, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι αντιδρούν στις συμφωνίες Βελιγραδίου – Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών και κυρίως για τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κόσοβο, είχαν λάβει «τις θέσεις τους», μπροστά από το βήμα και εμπόδιζαν τον πρόεδρο του Σώματος να κηρύξει την έναρξη της συνεδρίασης, όπως έκαναν αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα εμποδίζει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου μέχρι την απόσυρση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Περίπου εκατό υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση», που πρωτοστατεί σε διάφορες μορφές διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Κοσόβου συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Βουλής και χειροκρότησαν τους βουλευτές που αποχωρούσαν, σύμφωνα με το AFP.

Την περασμένη Πέμπτη διακόπηκε και πάλι η συνεδρίαση της Βουλής, όταν ο ιδρυτής και βουλευτής της “Αυτοδιάθεσης” Αλμπίν Κούρτι έριξε δακρυγόνο μέσα στην αίθουσα. Δύο μέλη του Κοινοβουλίου λιποθύμησαν και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο της Πρίστινας.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου είχε καταγγείλει την αντιπολίτευση για βίαιη επίθεση και εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας καταδίκασαν έντονα το επεισόδιο.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, βουλευτές της αντιπολίτευσης έριξαν αυγά στον πρωθυπουργό Ίσα Μουστάφα μέσα στη Βουλή και τον εμπόδισαν να ενημερώσει τους βουλευτές για το διάλογο στις Βρυξέλλες για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία.

Η ένταση στην Πρίστινα κλιμακώθηκε κυρίως μετά τη σύλληψη του Αλμπίν Κούρτι, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος, ύστερα από διαδήλωση υποστηρικτών του το βράδυ της Δευτέρας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.