Στην ακύρωση των ταξιδιών τους στη Ντάκα, μετά από δολοφονίες δύο αλλοδαπών προέβησαν ανώτατα στελέχη των γιγαντιαίων παγκόσμιων επιχειρήσεων στον κλάδο της ένδυσης (H&M Inditex και Gap)προκαλώντας ανησυχία για τον κλάδο εξαγωγών ενδυμάτων του Μπαγκλαντές που φέρνει εισόδημα 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα.

Οι προμηθευτές της χώρας στις μεγαλύτερες επώνυμες εταιρείες του κόσμου είπαν ότι δεν αναμένουν να μειωθούν οι παραγγελίες για την εποχή των Χριστουγέννων.

Οι επιθέσεις όμως, τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, αυξάνουν την πίεση σε μια βιομηχανία η οποία αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από άλλες χαμηλόμισθες χώρες και προσπαθεί να επανορθώσει την εικόνα της χώρας ως ασφαλής μετά από αρκετά θανάσιμα ατυχήματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς έχουν ζητήσει από τους διπλωμάτες τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ενώ η Βρετανία προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις, από τότε που δύο άτομα, ένα Ιταλικής καταγωγής που εργαζόταν για μια ΜΚΟ και ένας Ιαπωνικής καταγωγής, πυροβολήθηκαν με λίγες μέρες διαφορά ό ένας από τον άλλο. Η Αυστραλία ακύρωσε ένα ταξίδι σχετικό με το άθλημα του κρίκετ.

Η κυβέρνηση του Μπλαγκλαντές όμως απέρριψε τον ισχυρισμό του Ισλαμικού Κράτους και επέρριψε την ευθύνη για την αυξανόμενη βία στη χώρα στους ντόπιους πολιτικούς της αντιπάλους που προσπαθούν να αμαυρώσουν την εικόνα της. Οι φόνοι των ξένων, παρά το γεγονός ότι είναι σπάνιοι, ακολούθησαν μετά από τους φόνους φέτος τεσσάρων μπλόγκερ από άτομα που κράδαιναν μεγάλα μαχαίρια, και έχουν διασπείρει το φόβο στην κοινότητα των αλλοδαπών.

Ο Σαχιντουλά Αζίμ, εξαγωγέας που προμηθεύει εταιρείες όπως η Sears, Loblaws και Perry Ellis μεταξύ άλλων, είπε ότι ένας από τους αγοραστές του του ζήτησε να έρθει στο Ντουμπάι, αντί να συναντηθούν στη Ντάκα, μαζί με δείγματα ρούχων. Άλλα στελέχη από το εξωτερικό έχουν ζητήσει βιντεοδιασκέψεις με επιχειρηματίες στο Μπαγκλαντές, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη πρωτεύουσα λόγω των προειδοποιήσεων που έχουν εκδώσει οι χώρες τους.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο Μπαγκλαντές στενά και παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας. Είμαστε επίσης σε συχνό διάλογο με άλλες επώνυμες εταιρείες σχετικά με την κατάσταση», είπε η εκπρόσωπος της H&M Άννα Έρικσον.

Η εταιρεία Marks & Spencer είπε ότι εκπρόσωποί της σταμάτησαν τα ταξίδια στο Μπαγκλαντές για επταήμερο, εδώ και μερικές εβδομάδες, χωρίς αντίκτυπο στις παραγγελίες.

Η Gap αντίθετα αρνήθηκε να αποκαλύψει αν έγιναν αλλαγές σε επιχειρηματικά ταξίδια αξιωματούχων της, ενώ η Tesco είπε ότι δεν έχει σταματήσει τα ταξίδια στη χώρα, αλλά ότι έχει ζητήσει από τους εργαζόμενούς της να είναι προσεκτικοί και να σχεδιάζουν τις κινήσεις τους με προσοχή.