Τρομοκρατικές ενέργειες θεωρεί η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τα βίαια επεισόδια που σημειώνονται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, στους δημοσιογράφους.

Όπως τόνισε οι ΗΠΑ «καταδικάζουν με τον πιο απερίφραστο τρόπο τα κρούσματα βίας ενάντια σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους πολίτες από κοινού».

«Θεωρούμε αυτές τις συγκεκριμένες βιαιοπραγίες, τα μαχαιρώματα και τις δολοφονίες εκεί, ειδικά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ως τρομοκρατία, αλλά… όλα τα βίαια περιστατικά πρέπει να σταματήσουν και να επανέλθει ένα κλίμα ηρεμίας», επισήμανε.

Νωρίτερα την Παρασκευή έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ένας Εβραίος τραυμάτισε με μαχαίρι τέσσερις Άραβες σε νότιες περιοχές του Ισραήλ.

Στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ και σε πόλεις του Ισραήλ σημειώνονται σχεδόν καθημερινά βίαια επεισόδια από τις αρχές του Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, από την 3η Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 11 επιθέσεις με μαχαίρια, τις οποίες έχουν διαπράξει στην πλειονότητά τους νεαροί Παλαιστίνιοι και οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους και έχουν τραυματίσει 13 Ισραηλινούς ή Εβραίους. Πέντε από τους φερόμενους ως δράστες των επιθέσεων έχουν σκοτωθεί.

Ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, ο Ισμαήλ Χανίγια, εκτίμησε χθες, «Παρασκευή της οργής», όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι τα επεισόδια που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες αποτελούν μια τρίτη Ιντιφάντα «σε όλη τη γη της Παλαιστίνης» αναφερόμενος στις παλαιστινιακές εξεγέρσεις του 1987 και του 2000.