Στο Λουξεμβούργο πραγματοποιείται αύριο Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τις μεταναστευτικές ροές Ανατολικής Μεσογείου-Δυτικών Βαλκανίων, με τρεις βασικούς άξονες: την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής, την καταπολέμιση των μαφιόζων διακινητών και την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της προσφυγικής κρίσης.

Στη Διάσκεψη η οποία θα διεξαχθεί υπό την προεδρία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και του υπουργού Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Τζ. Άσελμπορν εκ μέρους της λουξεμβουργιανής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θα συμμετάσχει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μαζί με τους ομολόγους του και τους υπουργούς Εσωτερικών/Μετανάστευσης των κρατών-μελών της ΕΕ, των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν (Ελβετία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία), των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας. Θα συμμετάσχουν, επίσης, οι Επίτροποι Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων J. Hahn, Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλος, και Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χ. Στυλιανίδης, καθώς και εκπρόσωποι σχετικών οργανισμών της ΕΕ, των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (IOM).

Ειδικότερα κατά τη Διάσκεψη θα αναζητηθούν τρόποι για την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής προσφύγων από τη Συρία (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία) και τη στήριξη των χωρών διέλευσης, ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες υποδοχής και καταγραφής αιτημάτων ασύλου. Παράλληλα, θα εξεταστεί η προώθηση της διακρατικής συνεργασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της προσφυγικής κρίσης, καθώς και η από κοινού δράση με τις χώρες προέλευσης παράτυπων μεταναστών.