Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Τεχεράνης φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της βασιλικής δυναστείας της Σαουδικής Αραβίας μετά τον θάνατο 131 Ιρανών στο χειρότερο δυστύχημα που έχει σημειωθεί την τελευταία 25ετία κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος στη Μέκκα.

Στο ποδοπάτημα στη Μίνα, κοντά στην ιερή πόλη των μουσουλμάνων, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 700 άνθρωποι ενώ τουλάχιστον 863 τραυματίστηκαν.

«Θάνατος στη σαουδαραβική δυναστεία» φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας μετά την προσευχή της Παρασκευής. Ο στόχος τους ήταν να καταγγείλουν «το ανίκανο και εμπαθές καθεστώς» του Ριάντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Συντονισμού Ισλαμικής Προπαγάνδας, που οργανώνει τις επίσημες διαδηλώσεις στη χώρα.

«Η Σαουδική Αραβία είναι ανίκανη να οργανώσει το προσκύνημα» δήλωσε ο αγιατολάχ Μοχαμάντ Εμαμί Κασανί, ο ιμάμης που τέλεσε την προσευχή της Παρασκευής. «Η διαχείριση του χατζ θα πρέπει να δοθεί στις ισλαμικές χώρες», πρόσθεσε.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εκτίμησε ότι «οι κακοί χειρισμοί» εκ μέρους των σαουδαραβικών αρχών ευθύνονται για το ποδοπάτημα και ζήτησε από το Ριάντ «να αναλάβει την τεράστια ευθύνη για αυτήν την καταστροφή». Ο υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν χαρακτήρισε «ασυγχώρητη την αμέλεια του Ριάντ» και ανακοίνωσε ότι συγκροτείται μια επιτροπή για να εξετάσει το θέμα.

Οι Ιρανοί προσκυνητές που γλίτωσαν από το ποδοπάτημα περιέγραψαν την αντίδραση των σαουδαραβικών αρχών ως «πολύ αργή και πολύ λίγη», μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Press TV. Ορισμένοι είπαν ότι οι διασώστες έφτασαν στην περιοχή με δύο ώρες καθυστέρηση και άρχισαν αμέσως να μαζεύουν τα πτώματα, αντί να φροντίσουν πρώτα για τους τραυματίες. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ταγματάρχης Μανσούρ Τούρκι υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ανταποκρίθηκαν αμέσως.

Το Ιράν, η μεγαλύτερη σιιτική χώρα της περιοχής, διατηρεί εχθρικές σχέσεις με τη σουνιτική Σαουδική Αραβία.  Από σήμερα στο Ιράν έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος για τα θύματα.