Τα ψηφοδέλτια των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας θα πάρουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής στην Καταλονία (βορειοανατολική Ισπανία), σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα και είναι οι τελευταίες που δημοσιεύονται πριν από την ψηφοφορία.

Ο συνασπισμός «Μαζί για το Ναι» –που σχηματίσθηκε από το κόμμα CDC του επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Αρτούρ Μας, το ERC (αριστερά) και ενώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία– και η CUP (Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας, ακροαριστερός σχηματισμός που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας) μπορεί να καταλάβουν μαζί 74 έως 75 έδρες και το 47,8% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Sigma Dos για την εφημερίδα El Mundo.

Μια άλλη δημοσκόπηση, που παραγγέλθηκε από τον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Cadena Ser, φέρει πρώτους τους αυτονομιστές με 70 έως 77 έδρες, πάντα χωρίς να έχουν την πλειοψηφία των ψήφων (48,2%).

Για την απόλυτη πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο χρειάζονται 68 έδρες – ένα αποτέλεσμα που σύμφωνα με τον Αρτούρ Μας θα αρκούσε για να ξεκινήσει έως το 2017 μια διαδικασία απόσχισης της Καταλονίας. Θέλει συνεπώς να προχωρήσει, ακόμη και χωρίς να έχει την πλειοψηφία των ψήφων.

Σύμφωνα με την έρευνα της El Mundo, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.400 Καταλανών, μόνο 16,8% πιστεύουν ωστόσο πως «είναι θεμιτό» εκ μέρους του Αρτούρ Μας να κηρύξει την ανεξαρτησία σε περίπτωση νίκης χωρίς την πλειοψηφία των ψήφων.

Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Myword για τον ραδιοσταθμό Cadena Ser, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 Καταλανών από τις 10 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, 41% τείνουν προς την ανεξαρτησία, όμως 49% προτιμούν λιγότερο ριζοσπαστικές λύσεις (20% επιθυμούν η Καταλονία να παραμείνει μια αυτόνομη κοινότητα, 16% ένα ομοσπονδιακό κρατίδιο και 13% θέλουν να υπάρξει μια νέα συμφωνία για την παραμονή της Καταλονίας στην Ισπανία).

Εξάλλου οι έρευνες αυτές επιβεβαιώνουν την είσοδο νέων κομμάτων στο καταλανικό πολιτικό τοπίο, όπως και στην υπόλοιπη Ισπανία.

Ο κεντροδεξιός σχηματισμός Ciudadanos, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2006 στην περιφέρεια αυτή και υποστηρίζει την παραμονή της Καταλονίας στην Ισπανία, έρχεται δεύτερος με 14% έως 15% των ψήφων, σύμφωνα με τις δύο αυτές έρευνες.

Το ψηφοδέλτιο «Καταλονία, ναι μπορούμε» (Catalunya si que es pot), στο οποίο μετέχει το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos, που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο 2014, έρχεται τρίτο, ακριβώς πριν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με 11% έως 12% των ψήφων.

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP, Partido Popular) της συντηρητικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι συγκεντρώνει, σύμφωνα πάντα με τις έρευνες αυτές, 8% έως 9% και έρχεται πέμπτο.

Την Κυριακή, μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα El Pais προέβλεπε ήδη μια νίκη των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας με 76 έως 78 έδρες και 49,6% των ψήφων.