«Πιστεύω ότι ένιωθε την ανάσα των πρακτόρων του FBI σε κάθε του βήμα», αυτά είναι τα λόγια του Α. Χότσνερ, ο οποίος υπήρξε φίλος του σπουδαίου συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Ο νομπελίστας συγγραφέας δεν άντεξε την στενή παρακολούθηση του FBI και στις 2 Ιουλίου του 1961 αυτοπυροβολήθηκε στην οικία του στο Κέτσαμ του Αϊντάχο ακολουθώντας την ίδια τραγική πορεία του πατέρα του.

«Είναι ο χειρότερος εφιάλτης. Έχουν γεμίσει με κοριούς τα πάντα. Γι’ αυτό και μετακινούμαστε με το αυτοκίνητο του Ντιουκ. Το δικό μου έχει κοριό. Δε μπορώ να χρησιμοποιήσω το τηλέφωνο και έχω διακόψει την αλληλογραφία μου», μ’ αυτά τα λόγια προσπαθούσε να πείσει τους γύρω του ο διάσημος συγγραφέας ότι παρακολουθούσαν την κάθε του κίνηση. Δεν τον πίστευε κανείς, οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι υπερέβαλε.

Ο λόγος που το FBI παρακολουθούσε στενά το νομπελίστα είναι ότι σε αμφιλεγόμενους καιρούς είχε επιλέξει να διαμένει στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα.

Στο φως της δημοσιότητας βγήκαν οι 127 σελίδες γεμάτες με πληροφορίες από τις συνήθειες της καθημερινότητας του, το 1983 από το FBI. Γεγονός που επαληθεύει τα λεγόμενα του Χέμινγουεϊ.

Από τις αρχές του 1960 ο συγγραφέας παρουσίαζε συμπτώματα παράνοιας και το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου εισήχθη σε κλινική της Μινεσότα όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία ηλεκτροσόκ.