Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, με την προϋπόθεση η χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την οικοδόμηση κράτους δικαίου και να διασφαλίσει ενδυνάμωση της δημόσιας υποστήριξης στην προσχώρηση στη Συμμαχία, τόνισε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν στον Μαυροβούνιο πρωθυπουργό, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Ο κ. Μπάιντεν, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, αποσαφήνισε ότι αν το Μαυροβούνιο συνεχίσει να καταγράφει πρόοδο σε αυτούς τους τομείς, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν την αποστολή πρόσκλησης για ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο, όπως μεταδίδει ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Μαυροβουνίου RTCG.

Οι κ.κ. Μπάιντεν και Τζουκάνοβιτς συμφώνησαν ότι ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ θα ενδυναμώσει τη θέση του στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, θα συμβάλει στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και θα επιβεβαιώσει την αξιοπιστία της πολιτικής των ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου.

Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς εξέφρασε την προσδοκία, στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο τέλος του έτους, να επιτευχθεί ομοφωνία για την αποστολή πρόσκλησης ένταξης της χώρας του στη Συμμαχία.

Ο κ. Τζουκάνοβιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τις ΗΠΑ και τον κ. Μπάιντεν για τη συνεχή υποστήριξη και προσοχή στο Μαυροβούνιο, καθώς και την κατανόηση της σπουδαιότητας της ευρωπαϊκής και ευρω-ατλαντικής προοπτικής, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και την περιοχή στο σύνολό της.