Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, επανέλαβε την Κυριακή ότι η χώρα του θα εκφράσει την αντίθεσή της στις ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων, όπως επιθυμούν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των «28» που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Την ίδια θέση διατύπωσε και ο υπ. Εσωτερικών της χώρας, ο οποίος απείλησε μάλιστα με «βέτο» σε μια τέτοια απόφαση.

«Εάν εγκριθούν οι ποσοστώσεις, θα λάβουμε μια ουσιαστική και σαφή θέση. Θα κάνουμε για πάντα για να πείσουμε την Ευρώπη ότι οι ποσοστώσεις δεν έχουν νόημα», είπε ο Φίτσο σε συνέντευξή του στην τηλεόραση.

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μια ενδεχόμενη λήψη απόφασης για τις ποσοστώσεις παρά την αντίθεση που έχουν εκφράσει ήδη οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ (Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία) θα αποτελούσε «παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων περί λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύμφωνα με τον Φίτσο «οι ποσοστώσεις δεν αποτελούν παρά μόνο ένα προκάλυμμα» και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να μιλήσει για τα αίτια της μετανάστευσης.

«Κανείς δεν θέλει να ακούσει να μιλάνε για τους κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια και δεν θέλει να μιλήσει για το τι συμβαίνει στη Συρία και τη Λιβύη. Δεν θέλουν να μιλήσουν για το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες εντός της ΕΕ που στηρίζουν τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία», κατέληξε ο σλοβάκος πρωθυπουργός.