Αρκετές εκατοντάδες κάτοικοι της Λιουμπλιάνας, κυρίως νεαρής ηλικίας άνθρωποι, πραγματοποίησαν, χθες το απόγευμα, συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο μεταναστευτικό ζήτημα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μη κυβερνητικών οργανώσεων και της ομάδας «Αντιρατσιστικό Μέτωπο χωρίς Σύνορα».

Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση τόνισαν ότι απορρίπτουν την ιδέα της ασφάλειας, που βασίζεται στο ρατσισμό και στο φόβο.

Υποστήριξαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγει πόλεμο εναντίον των μεταναστών και ότι τα μέτρα της ΕΕ δεν είναι τίποτα παραπάνω από τοποθέτηση εμποδίων και συρματοπλεγμάτων και καταστολή.

Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς, ο οποίος είπε ότι η πόλη είναι έτοιμη να δεχθεί 190 πρόσφυγες, για τους οποίους έχει εξασφαλίσει στέγη.

Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν επιτρέπεται να κλείνει τα σύνορά της στη σημερινή προσφυγική κρίση, τόνισε ο κ. Γιάνκοβιτς και καταδίκασε τη στάση της Ουγγαρίας έναντι των προσφύγων και των μεταναστών προσθέτοντας ότι θα έπρεπε τιμωρηθεί από την ΕΕ.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στη διαδήλωση, όταν δύο άνδρες φώναξαν τα συνθήματα «Σταματήστε τον εξισλαμισμό της Ευρώπης» και «Η Ευρώπη είναι χριστιανική ήπειρος».

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι κρατούσαν πανό του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Νέα Σλοβενία», αποδοκιμάστηκαν από το πλήθος.

Το κόμμα πήρε αποστάσεις από το επεισόδιο και σε μήνυμα στο Twitter ανέφερε: «Καταδικάζουμε οξύτατα τη ρητορική μίσους. Θεωρούμε την προσφυγική κρίση ως μία ανθρωπιστική κρίση, άνθρωποι έρχονται από ζώνες πολέμου και πρέπει να βοηθηθούν με πνεύμα της αλληλεγγύης».