Ανοιχτή προς όλα τα κράτη της Nοτιανατολικής Ευρώπης είναι η Βορειοατλαντική Συμμαχία, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία του Μαυροβουνίου.

«Το μήνυμά προς τους λαούς των δυτικών Βαλκανίων είναι ότι επιθυμούμε να τους δούμε να εντάσσονται στη βορειοατλαντική οικογένεια. Είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και στην προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας», είπε.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Ίγκορ Λούκσιτς, σημείωσε ότι το Μαυροβούνιο με επιτυχία προωθεί τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται από το Σχέδιο Δράσης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Το Μαυροβούνιο έχει επιτελέσει πρόοδο στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, αλλά πρέπει να κάνει και άλλα βήματα, για παράδειγμα στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς», πρόσθεσε.

Ο κ. Ράσμουσεν εξήρε τη συμμετοχή του Μαυροβουνίου στη Διεθνή Δύναμη Αρωγής στο Αφγανιστάν (ISAF) και τη συμβολή του στη Χάρτα ΗΠΑ-Αδριατικής, η οποία, όπως εκτίμησε, είναι «καλό πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας στο πεδίο της ειρήνης και της ασφάλειας».