Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν πραγματοποίησαν δοκιμή ενός νέου συστήματος ραντάρ, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος σήμερα.

Κατά την τρίτη ημέρα μιας 10ήμερης άσκησης ο Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, επικεφαλής της υπηρεσίας αεροδιαστήματος των Φρουρών της Επανάστασης, δήλωσε ότι το σύστημα ραδιοεντοπισμού που ονομάζεται Γαντίρ (Ghadir) δοκιμάστηκε για πρώτη φορά.

«Το ραντάρ Γαντίρ έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να εντοπίζει εναέριους στόχους, αεροσκάφη με τεχνολογία αποφυγής ραντάρ, πυραύλους κρουζ, βαλλιστικούς πυραύλους και δορυφόρους χαμηλής τροχιάς», δήλωσε ο Χατζιζαντέχ, σύμφωνα με το φοιτητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA.

Το ραντάρ έχει ακτίνα δράσης 1.100 χλμ. και μπορεί να εντοπίζει στόχους σε ύψους 300 χλμ., πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της άσκησης, που έχει την κωδική ονομασία Μεγάλος Προφήτης 6, το Ιράν έκανε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων επιφανείας με μέγιστο δραστικό βεληνεκές 2.000 χθες, τονίζοντας ότι μπορεί να πλήξει στόχους στο Ισραήλ ή αμερικανικού ενδιαφέροντος στην περιφέρεια εάν δεχθεί επίθεση.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του Ιράν εάν δεν σταματήσει να προσπαθεί να παράγει πυρηνικά όπλα. Η Τεχεράνη διαψεύδει το ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει στρατιωτική διάσταση.