Η οικονομία της Ισπανίας θα αρχίσει να αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εκτίμησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

Η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται πλέον για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, μετά τη συρρίκνωσή της κατά 1,4% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2010, δήλωσε ο Θαπατέρο στη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης για την κατάσταση του έθνους.

Η κυβέρνηση αναμένει μια ανάπτυξη άνω του 1,5% σε ετήσια βάση στο τέταρτο τρίμηνο, η οποία είναι υψηλότερη από το 0,8% του πρώτου τριμήνου, προσέθεσε ο ισπανός πρωθυπουργός.

Ο Θαπατέρο παραδέχθηκε ότι η ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας είναι μικρότερη από αυτήν άλλων μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης και ότι δεν επαρκεί για να μειωθεί σε αυτό το στάδιο το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα, που έχει φτάσει το 20%.

Η συζήτηση αυτή για την κατάσταση του έθνους είναι η τελευταία στην οποία μετέχει ο Θαπατέρο ως πρωθυπουργός, καθώς δεν θα είναι υποψήφιος για μια τρίτη θητεία στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2012.

Υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις εκλογές θα είναι ο νυν υπουργός Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Θαπατέρο στην ηγεσία των Σοσιαλιστών και θα αναμετρηθεί με τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι.