«Το Ισραήλ έχει αποδεχτεί πρόταση Γερμανών μεσολαβητών για ανταλλαγή κρατουμένων με τη Χαμάς αλλά η παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα», δήλωσε μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Το Ισραήλ αποφάσισε να δεχτεί την πρόταση μολόνοτι είναι δύσκολη και όχι απλή, όπως τη χαρακτήρισε ο Νετανιάχου.

Όπως είπε, η πρόταση ισορροπούσε μεταξύ της ανάγκης να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατείται όμηρος επί μια πενταετία, και της ανάγκης να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών από την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που το Ισραήλ τους θεωρεί επικίνδυνους.

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει επίσημη απάντηση από τη Χαμάς για την πρόταση του Γερμανού μεσολαβητή», είπε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν είναι επίσης σαφές αν αναφερόταν σε κάποια καινούρια πρόταση. Στις 17 Ιουνίου, με κοινή ανακοίνωσή τους, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ζήτησαν την απελευθέρωση του Σαλίτ, γεγονός που πυροδότησε φήμες ότι οι δύο χώρες έχουν αναλάβει μια νέα μεσολαβητική προσπάθεια που θα περιλαμβάνει και τη χαλάρωση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.