Πραγματοποιήθηκε σήμερα η εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ που αναδείχθηκε από τις βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουνίου.

Πρόεδρος της Βουλής επανεξελέγη ο Τράικο Βελιάνοφσκι από το κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Υπέρ της υποψηφιότητας του κ.Βελιάνοφσκι ψήφισαν 70 βουλευτές (από το VMRO-DPMNE και το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι), ενώ κατά ψήφισαν 47 βουλευτές (από τα κόμματα της αντιπολίτευσης).

Η νέα Βουλή της ΠΓΔΜ αποτελείται από 123 βουλευτές καθώς στους 120 που υπήρχαν προστέθηκαν ακόμη τρεις που εξελέγησαν στις εκλογές από τους ομογενείς, σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε έντονη φημολογία ότι ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα προερχόταν από τις τάξεις του αλβανικού DUI, ωστόσο φαίνεται ότι ο Ν.Γκρούεφσκι επέμενε και επέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος του νομοθετικού σώματος, πρόσωπο από το δικό του κόμμα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων VMRO-DPMNE του Ν.Γκρούεφσκι και DUI του Αλί Αχμέτι για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Το γεγονός ότι οι βουλευτές του DUI ψήφισαν σήμερα υπέρ της υποψηφιότητας του Τράικο Βελιάνοφσκι για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων των κ. Αχμέτι και Γκρούεφσκι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και ίσως ολοκληρωθούν τις προσεχείς ημέρες.