Ανώτατος βρετανός αξιωματούχος υποστήριξε σήμερα ότι οι υποδομές των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην ανατολική Λιβύη, η οποία ελέγχεται από τους εξεγερμένους, δεν έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και οι εξαγωγές πετρελαίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά την ανατροπή του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

Η Λιβύη ήταν μέχρι πρόσφατα ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στη Βόρεια Αφρική και παρήγε περίπου 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή σχεδόν το 2% της παγκόσμιας παραγωγής, προτού εκδηλωθεί η εξέγερση κατά του Καντάφι, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Τον Απρίλιο οι εξεγερμένοι πούλησαν ένα φορτίο αργού στην αμερικανική εταιρεία Tesoro, όμως στη συνέχεια η παραγωγή διακόπηκε καθώς εκφράζονταν φόβοι για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

«Δεν νομίζουμε ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ιδιαίτερες ζημιές. Η τρέχουσα εκτίμηση είναι ότι μπορούν να ξαναρχίσουν την άντληση μέσα σε διάστημα τριών ή τεσσάρων εβδομάδων», ανέφερε ένας διπλωμάτης του Φόρεϊν Όφις, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Πρόσφατα η ηγεσία των εξεγερμένων είχε αφήσει επίσης να εννοηθεί ότι είναι απίθανο να ξεκινήσει νωρίτερα η παραγωγή.