Το αιγυπτιακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους απειλεί με ένα βίντεο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ότι θα αποκεφαλίσει τον Τόμισλαβ Σάλοπεκ, έναν κροάτη εργαζόμενο σε γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία, τον οποίο απήγαγε τον Ιούλιο στα προάστια του Καΐρου.

Στο βίντεο αυτό ο όμηρος εμφανίζεται γονατισμένος στα πόδια ενός μασκοφόρου άνδρα που κρατάει ένα μαχαίρι. Ο αιχμάλωτος διαβάζει ένα κείμενο και λέει ότι θα τον εκτελέσουν μέσα σε 48 ώρες αν η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν απελευθερώσει τις «φυλακισμένες μουσουλμάνες».

«Είμαι 30 ετών και κατάγομαι από την Κροατία» συνεχίζει ο όμηρος που φοράει την πορτοκαλί στολή των κρατουμένων του ΙΚ.

Όπως εξηγεί, εργαζόταν για τον γαλλικό όμιλο CGG και απήχθη στις 22 Ιουλίου από τους μαχητές της «Επαρχίας του Σινά». Η ομάδα αυτή μέχρι πρόσφατα αυτοαποκαλείτο «Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντις» αλλά μετονομάστηκε σε “Επαρχία του Σινά” για να δείξει ότι αποτελεί τμήμα του «χαλιφάτου» που έχει ιδρύσει το ΙΚ στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ που έχει καταλάβει.

Στις 11 Ιουλίου η οργάνωση αυτή ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον του προξενείου της Ιταλίας στο Κάιρο στην οποία σκοτώθηκε ένας πολίτης.