Την ώρα που επεκτείνεται η αστάθεια στη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Λιβύης, στην απόμακρη αυτή περιοχή της πετρελαιοπαραγωγικής χώρας, δεκάδες άτομα βρήκαν το θάνατο σε συγκρούσεις μεταξύ δύο φυλών σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχοι.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ δύο κυβερνήσεων που μάχονται για τον έλεγχο του βορά έχει πλήξει ιδιαίτερα το φτωχότερο νότιο κομμάτι, εμποδίζοντας τον ανεφοδιασμό στα πάντα, από καύσιμα και τρόφιμα μέχρι χρήματα από την κεντρική τράπεζα, καθώς έχουν σταματήσει οι πτήσεις από την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.

Οι μαχητές των δύο φυλών, Τουαρέγκ και Τέμπου, εκμεταλλεύτηκαν ένα κενό στην ασφάλεια της περιοχής για να ασκήσουν έλεγχο σε μια αχανή έκταση που έχει περιθωριοποιηθεί από το κράτος εδώ και καιρό. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν πριν από τέσσερις μέρες, σε ένα προάστιο της Σάμπα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, Χάμεντ Ράφα αλ Χαγιάλι.

Επίσης αξιωματούχος των Τέμπου σημείωσε ότι ξεκίνησαν αφού ένα μέλος της φυλής σκοτώθηκε σε σημείο ελέγχου. «Γύρω στα 29 μέλη της φυλής Τουαρέγκ σκοτώθηκαν και 4 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις», είπε ο Χαγιάλι τηλεφωνικά από την Σάμπα, περίπου 700χμ νότια της Τρίπολης. Οκτώ μέλη της φυλής Τέμπου σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν, είπε ένας αξιωματούχος της περιοχής.

Ο Χαγιάλι συμπλήρωσε τέλος ότι τα γεροντότερα μέλη των φυλών είχαν προσπαθήσει για συμφωνία εκεχειρίας αλλά οι συνομιλίες απέτυχαν. Η πόλη ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Τρίπολη αλλά δεν πήρε ποτέ απάντηση.